Terină de porc în stil franţuzesc

terina de porc

Terina de porc – un fel de variantă de lux a produselor noastre specific româneşti şi, mai ales, a celor de Crăciun – este un preparat foarte cochet care “îţi ia ochii” din prima şi care te şi încântă la gust, indiferent că îl pui pe masă când ninge afară sau, pur şi simplu, ȋntr-un moment ȋn care vrei să te răsfeţi.

Dacă n-ai chef să faci tobă sau mai ştiu eu ce preparate gǎtește fiecare în această perioadă a anului, dar, mai ales, dacǎ vrei să o „arzi” în stil franţuzesc (cum, aparent, îmi place mie), o să ai nevoie de:

  • 500 de grame de spată de porc;
  • 200 de grame de ficat de porc;
  • 150 de grame de costiţă sau bacon;
  • 200 de grame de bacon tăiat felii subţiri (dacă vrei să ii faci un înveliş din bacon, desigur);
  • Prune uscate sau ce fructe uscate îţi sunt pe plac, adăugate în ce cantitǎți vrei tu (opţional);
  • 2 felii mari de pâine, mai groase, fără coajă;
  • 2 ouă;
  • Nişte lapte;
  • Sare şi condimente după gust;
  • Vin alb sau roşu, dacă ai şi vrei să foloseşti (oricum, îţi trebuie foarte puţin);

Conceptul unui astfel de preparat este simplu : carne, element de legătură, condimente, înveliş.

O să începi cu carnea.

terina de porc

Poţi cumpăra carnea deja tocată sau poţi proceda la fel ca mine: tai toate cărnurile (spata, ficatul şi baconul, nefeliat desigur) şi te lupţi cu ele la maşina de tocat; dacă ai una electrică, eşti mai barosan decȃt noi, restul şi nu trebuie sǎ te mai lupţi cu nimeni. Pune toate astea într-un bol mare şi dă-le pace până cȃnd pregǎtești „elementul de legătură”.

terina de porc

terina de porc

Ȋn franceză, chestia asta se numeşte „Panade” şi este folositǎ pentru a menţine preparatul zemos sau MOIST cum îmi place mie să îi spun.  Cu cât pui mai multă Panade, cu atât e mai MOIST treaba. Deci, Panade = feliile de pâine fără coajă + două ouă  + lapte, pasate cu blenderul sau amestecate cu mâna până se fac terci.

terina de porc

terina de porc

Mai departe, pune condimentele care îţi plac peste carne, panade-ul de mai devreme, un gât de vin  şi prunele uscate (dacă vrei să le foloseşti) şi fǎ puţin pe masseur-ul.

terina de porc

terina de porc

Când îţi place consistenţa mixturii (pe care o poţi regla, adăugând sau nu vin), bineȋnțeles, după şedinţa de masaj, pregăteşte forma în care urmează să coci treaba.

terina de porc

Eu am folosit folie alimentară, peste care am pus bacon-ul  feliat, iar pe acesta l-am suprapus puţin ca să nu existe „scurgeri” în timpul coacerii. Preparatul se coace în baie de apă în cuptor, deci, dacă alegi să foloseşti folie ca mine, trebuie să tai excesul care depăşeşte terina. Acest pas este foarte important: trebuie să tai plasticul la nivelul unde se termină carnea acoperită cu bacon, altfel se va topi în cuptor. Faci acest pas la final, când terina este gata să intre la cuptor.  Am ales plasticul, pentru că nu se topeşte dacă este coaptă forma în apă şi pentru că preparatul se poate scoate cu mare uşurinţă după coacere (practic, nimic nu se lipeşte de nimic).

terina de porc

Pune mixtura în învelişul de bacon, nivelează „treaba” elegant şi acoperă totul cu marginile bacon-ului, care ar trebui să atârne pe lângă formă.

terina de porc

terina de porc

Taie plasticul în exces, așazǎ două sau trei beţe subţiri pe fundul tăvii în care vei pune forma, pentru ca apa să pătrundă şi sub formă, pune forma peste beţe, toarnă apă fierbinte în tavă până la nivelul terinei şi dă totul la cuptor la foc potrivit pentru 1 oră şi jumătate. Dacă se arde bacon-ul prea tare, dă focul mai mic (te descurci tu, doar îţi cunoşti cuptorul).

tartina de porc

După 1 oră şi jumătate, scoate forma, scurge grǎsimea din formă aplecând-o uşor, pune folie de plastic peste ea, două pungi de zahăr sau ce greutăţi ai la ȋndemȃnǎ şi las-o peste noapte la rece.

A doua zi, scoate-o elegant din formă, curăţă din grǎsime dacă mai e nevoie, taie-o, trânteşte nişte muştar peste şi bucură-te de ea.

terina de porc

terina de porc

Eşti un „franţuz”  adevărat acum. Spor la treabă et bon appetit!

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>