Tartine

tartine-close-up

Cuvântul “tartine” se aude cel mai des în propoziția: “Ce naiba sunt alea tartine?” (glumă preluată din roast-ul lui Doroftei – doar pentru cunoscători). Ei bine, tartinele sunt un soi de bruschette mai mari făcute de francezi. Ce-mi place mie cel mai mult la ele este că sunt ieftine, foarte arătoase (adicǎ good-looking) şi pot fi servite oricând: dimineaţa, la prânz, seara, între mese, la miezul nopţii, etc.

Conceptul tartinelor este simplu: ingrediente de prin cămară sau de prin frigider pe care le asamblezi cu grijă, astfel cǎ rezultatul obţinut ar trebui să-ți insufle instantaneu dorinţa de a le consuma sau de a le prepara.

Ingredientele pe care le-am folosit sunt cele din poză.

tartine-ingrediente

Ȋn pregătirea tartinelor, existǎ 3 etape mari și late: prăjirea sau nu a pâinii (eu recomand, totuși, prăjirea), ungerea cu o cremă a pâinii şi aranjarea tacticoasă pe pȃine a ingredientelor deja pregătite, astfel încât să pară cât mai cochete.

Pentru că mǎ gǎsesc într-o etapă a vieţii mele în care sunt ȋndrǎgostit iremediabil de avocado (şi de unt de arahide; chiar nu mǎ pot hotǎrȋ care-mi place mai mult), am făcut o cremă cu restul de avocado pe care nu l-am feliat pentru tartine, amestecȃndu-l cu brânză feta cremoasă şi pastă de ardei iuţi (opţional).  Dacă nu îţi place avocado,  poţi unge pâinea cu cremă de brânză, cu maioneză, cu ulei de măsline sau cu orice altceva ȋți este pe plac.

crema-tartine

Am folosit o pâine integrală, cu multe cereale, cu coajă crocantă şi cu un gust “robust”, pentru că am avut ingrediente cu personalitate.

Puiul l-am tăiat felii şi l-am sotat 5 minute cu puţin sos barbeque, deoarece am vrut să obţin un rezultat dulce-afumat.

Prepararea tartinelor este extrem de dificilă, dupǎ cum probabil ai observat deja: pâine, cremă, ingrediente tăiate cochet.

pregatire-tartine

Iaca una cu pui:

tartine-close-up2

Iaca una cu somon:

tartine-somon-close-up

Iaca toate împreună:

tartine

Bune pentru o cină uşoară, foarte bune pentru invitaţi de soi (sau nu), pentru Crăciun, Revelion sau zile de naștere. Oricum ar fi, te asigur cǎ o să le placă tuturor. Spor la treabă!

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>