Tartă cu şampanie şi sos de fructe de pădure

champagne tart

Ideea asta de tartă mi-a venit în timp ce –  surpriză! –  mă tot gȃndeam ce să mai gătesc. “Ce revelaţie!”, mi-am spus, pentru cǎ am vrut eu să fac o chestie cu un “je ne sais quoi” al sǎu, iar rezultatul obţinut nu este rău deloc. Deci, vorba zicalei, am pornit “cu Dumnezeu înainte”.

Revenind pe meleaguri lumești, pentru a prepara această tartă, vei avea nevoie de:

  • 6 gălbenuşuri mari;
  • 75 de grame de zahăr pentru cremă şi 25 de grame pentru sos;
  • 200 de mililitri de frişcă lichidă;
  • Şampanie sau vin spumant după gust;
  • O puşcătură de sare;
  • 180 de grame de unt;
  • 400 de grame de biscuiți;
  • 200 de grame de fructe de pădure.

Ingredientele de mai sus au fost necesare și suficiente pentru a umple o formă rotundă cu diametrul de 28 de centimetri.

p1

Vei ȋncepe prin a sfărâma biscuiţii cu ajutorul unui blender sau prin a-i zdrobi foarte bine cu mâna. Topeşte untul şi ȋncorporează-l in biscuiţi (eu am mai adăugat şi o lingură de cacao pentru gust şi culoare), amestecȃnd bine-bine. Presează biscuiţii pe fundul tăvii tapetată ȋn prealabil cu hârtie de copt şi urcă mixtura şi pe pereţii formei pentru a crea forma clasică de tartă (este mai uşor dacă ai o formă specialǎ pentru tartă, dar cum eu nu am avut, am procedat cum am putut eu mai bine).

p2

p3

Când eşti mulţumit de cum arată, bagă blatul astfel preparat la cuptor pentru 5 minute, suficient cȃt să capete puţină structură prin coacere. După ce s-a copt niţeluş, scoate-l din cuptor şi lasǎ-l la răcit la temperatura camerei. Trebuie apoi sǎ-l muți în frigider să se întărească puţin.

Mai departe, vei pregăti un zabaglione, adicǎ o “chestie” italienească cu gălbenuşuri, zahăr şi alcool.

zabaglione ingredients

zabaglione in the making

Pune pe bain-marie un bol în care să se regăsească: gălbenuşurile, zahărul, şampania (eu am folosit 125 de mililitri pentru început) şi puşcătura de sare, iar apoi ȋncepe şi amestecă încontinuu cu un tel sau cu mixerul timp de măcar 10 minute, până când amestecul devine spumos, dens şi îşi triplează volumul. Recomand executarea acestei manevre cu mare grijă şi pe flacără foarte mică pentru a nu transforma ouăle în omletă cu şampanie.

p6

Bagă şi această “treabǎ” la frigider şi apucă-te de frişcă, cu care ghici ce vei face după ce o baţi! O vei bǎga și pe dȃnsa la frigider, desigur!

p7

Cât toate stau la rece, pune fructele de pădure într-un vas cu 125 de mililitri (sau cât vrei tu) de şampanie, alǎturi de restul de zahăr şi apucǎ-te și fă un sos nici gros, nici subţire, pe care ȋl vei turna peste cremă.

berries

Când e gata și sosul, lasă-l să se răcească puțin şi începe asamblarea tartei.

Treci cu un cuţit foarte, foarte subţire pe margini pentru a desprinde blatul din biscuiţi de pereţii formei (atenţie, cǎci e destul de fragilă treaba), urmȃnd ca, mai apoi, sǎ scoți forma din jurul tartei.

p9

Cu ajutorul unui mixer, amestecă frişca bǎtută cu zabaglionele şi gustă compoziţia. În cazul meu, nu avea deloc gust de şampanie, aşa că am mai adăugat cȃte puţină şampanie pentru a păstra consistenţa cremei, însă, ce sǎ vezi, tot nu avea gust de şampanie! M-am enervat şi am făcut o reducţie de şampanie, pe care am adăugat-o în cremă şi, ȋntr-un final, parcă ȋi simţeam gustul. Am decis să o las aşa (şi bine am făcut!), am adăugat şi sosul răcit din loc în loc şi am băgat tarta la rece. Peste o oră am tăiat-o (atenţie la manevrare, ȋntrucȃt tarta este foarte fragilă), am pozat-o şi am gustat-o.

p10

p11bis

Rezultatul: fină, foarte uşoară şi cu un puternic gust de şampanie! Așadar, m-am bucurat că n-am mai adăugat în cremă o extra porție de şampanie. Mie mi s-a părut bunicică, dar, cu siguranţă, rețeta poate fi îmbunătăţită (voi adăuga mascarpone în cremă pentru a o face mai densă), ȋnsǎ aștept să văd ce pǎrere vor avea şi colegii mei de serviciu despre ea.

champagne tart close-up

Spor la treabă!

champagne tart slice

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>