Tartă cu căpşuni, iaurt şi ciocolată albă

 

Tartă cu căpşuni

Nu am cumpărat căpşuni până acum, pentru că, în primul rând, nu prea mă omor după ele, iar, în al doilea rând, m-am săturat de gustul de fructe şi legume care nu au văzut niciodată soarele, cu textură de plastic şi gust de lighean.

Am greşit că nu mi-am umplut paporniţele de hipster cu căpşuni până acum? Eu zic că nu, iar cine îmi spune că a luat căpşuni bune până acum, îl invit până la Obor sau la orice piaţă decentă (exclus mega crăcănaj sau alte ultra marketuri) să cumpere câteva căpşuni şi să le guste. Orice fruct este de 45x mai bun când sezonul lui este aproape pe sfârşite P U N C T.

Este de departe cea mai bună tartă cu fructe “pă care” am halit-o vreodată în existenţa mea şi se poate pregăti în avans şi poate fi montată fix când ajungi la desert sau când vrea cineva ceva bun.

– Pentru blatul de tartă (cantităţile produc 2 porţii de aluat care #rezistă în frigider timp de 3-4 zile, deci dacă îţi place rezultatul, poţi repeta curând treaba):

Tartă cu căpşuni

 • 150 de grame de unt;
 • 55 grame de apă super rece + 1 lingură de oţet;
 • 230 de grame de făină;
 • 1 lingură de zahăr (15 grame);
 • ½ linguriţă de sare.

– Pentru cremă (poate fi făcută în avans la fel ca blatu’, rezistă 2 zile în frigider bine acoperită):

 • 120 grame de smântână pentru frişcă;
 • 160 de grame de ciocolată albă;
 • 25 de grame de zahăr;
 • 230 de grame de iaurt tip grecesc (lăsat la scurs într-o sită 10 minute);
 • 1 pliculeţ de gelatină ;
 • ¼ linguriţă de sare.
 • Coaja de la o juma’ de lămâie

Metoda nu e nici simplă, nici complicată, trebuie doar răbdare:

Blatul: făina amestecată rapid cu untul super rece fie cu blender-ul, fie cu vârfurile degetelor până arată cam aşa:

Tartă cu căpşuni

Adaugă zahărul, sarea, apa+oţetul şi strânge aluatul astfel format într-o bilă. Aluatul nu trebuie frământat, ci doar strâns astfel încât să îşi păstreze forma.

Jap cu cuţitul pe din două, folie alimentară de plastic pe fiecare în parte şi parcare în frigider pentru minimum 1-2 ore.

Tartă cu căpşuni

Cât timp se încheagă untu’ din blat şi se relaxează glutenu’ că era stresat, o să învârţi la cremă:

Smântâna pentru frişcă într-o crăticioară cu zahărul, sarea şi coaja de lămâie. Pe foc mic le laşi să se înfierbânte împreună, bagi ciocolata albă, o omogenizezi şi pe ea, pui şi pliculeţul de gelatină (hidratată în apă 2 minute în prealabil) şi amesteci bine.

Tartă cu căpşuni

Când pui gelatina, să bagi dejtu’ mai întâi în cremă. Dacă te frige prea tare, mai lasă crema la răcit înainte s-o adaugi. Pentru cei dotaţi cu termometru, crema nu tre’ să depăşească 60 de grade. La final, pune iaurtul scurs bine de apă, învârte bine totul cu un tel şi parchează şi mixtura asta în frigider pentru 1-2 ore.

Tartă cu căpşuni

Când vine vremea de copt blatu’, fiecare are aluatu’ lui, deci fiecare e liber să îi dea ce formă vrea. Eu am mers pe varianta fără pretenţii, adică un cerc simplu.

Tartă cu căpşuni

Tartă cu căpşuni

Alege din frigider una dintre cele două bile de aluat şi întinde-l cu făcăleţul între două foi de copt. Coace-l la 190 de grade pentru 25 de minute. Petru că nu am fost atent la coacerea lui, eu l-am ars (pe ăla din dreapta) şi a trebuit să scot şi celălalt blat ca să îl coc. Noroc că reţeta mea produce două blaturi just in case că sunt eu în bucătărie şi totul a fost ok.

Tartă cu căpşuni

După ce s-a răcit blatu’, scoate crema întărită de la frigider, mixeaz-o bine cu telul sau cu un mixer ca să fie cremoasă şi las-o aşa puţin cât timp pregăteşti căpşunile.

Taie căpşunile (eu am folosit în jur de 800 de grame) în sferturi pe lung, pudrează-le uniform cu o lingură de zahăr pudră şi stropeşte-le cu zeama de la un sfert de lămâie.

Deşi tarta în sine e formată din alte 2 elemente, şi ele incredibil de bune, căpşunile astea îţi vor da peste cap busola de gusturi când o să încerci tarta.

Macerarea lor fix înainte de servire, va face cele mai suculente, siropoase şi incredibil de bune căpşuni pe care le vei mânca de pe o tartă vreodată. Până la urmă, cam aşa era şi când eram mici, când căpşunile cu zahăr care lăsau o licoare roşie, lipicioasă şi dulce în bol erau vara desertul suprem.

Cât timp stau căpşunile la macerat, pune crema peste blat, iar după 7-8 minute, scurge bine căpşunile de sucul produs şi pune-le peste cremă. Ce rămâne după căpşuni, zeama aia, nu o împărţi cu nimeni, fii egoist şi soarbe-o cu nesaţ în amintirea căpşunilor gustoase din copilărie.

Tartă cu căpşuni

Blat crocant şi sfărâmicios, cremă răcoritoare şi uşoară, iar căpşunile, ei bine, căpşunile…

Tartă cu căpşuni

Pentru că sunt macerate căpşunile, tarta trebuie consumată în maxim două ore de la asamblare, altfel căpşunile îşi pierd orice fel de urmă de viaţă.

Dacă vreodată decizi să faci, promit să fie cea mai bună tartă cu căpşuni pe care ai mâncat-o vreodată.

Tartă cu căpşuni

 

 

 

 

 

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

2 Comments
 1. Arata f.f. bine tarta asta…Vreau si eu sa o fac. Intrebare: putem face reteta si cu orice alt fruct? ex. piersici, caise

  1. Sigur ca da, reteta poate fi facuta cu orice fruct bine copt. cu caise taiate cuburi sau cu piersici, insa cred ca cel mai bun inlocuitor la ora actuala este zmeura. e ieftina la piata (10 lei kg) si cu siguranta va inlocui cu brio capsunile 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>