Ştiucă în sos de pătrunjel

Ştiucă în sos de pătrunjel

Sau dacă e să nu fiu aşa preţios – ciulama de ştiucă. Peşte bun, ingrediente puţine, rezultate deosebite, deci 0 motive să nu te bagi la execuţie.

Ştiuca (Esox Lucius) este unul dintre cei mai răi peşti prădători, un fel de Conor McGregor al apelor dulci sau salmastre (cu indice de salinitate mic), care atacă nu numai peştii, ci şi păsările care nu au ce face pe lângă apă, ba chiar şi mamiferele din apă, unde mai pui că se ia la trântă şi cu vidra, deci i-am zis bine Conor McGregor al apelor.

Ştiucă în sos de pătrunjel

Pentru că e mereu activă şi face mult “sport” prin apă, ştiuca e un peşte cu indice de grăsime aproape de 0 şi de-aia am ales eu această metodă de gătire, pentru că este una delicată şi livrează exact rezultatul dorit, deci iată cum am făcut:

În primul rând, m-am dus la piaţă şi am luat o McȘtiucă frumoasă. Pentru că sunt masochist, am curăţat eu peştele de solzi, intestine şi tot eu l-am filetat, dar la o piaţă decentă cel care vinde acolo îi poate “face felul” pentru tine contracost sau poţi cumpăra peştele gata filetat, nu neapărat ştiucă, reţeta asta merge cu orice fel de peşte alb.

Ştiucă în sos de pătrunjel

Mai departe nu m-am complicat foarte tare. Am cântărit 25 de grame de făină, 25 de grame de unt, 50 de grame de smântână pentru gătit (ingredient opţional) şi 500 ml de lapte.

Ştiucă în sos de pătrunjel

Am pus tigaia pe foc, am topit untul, am pus făina peste şi cu telul le-am făcut cunoştinţă. La început e cam naşpa, dar trebuie amestecat cu telul 1 minut pe foc mic ca să se gătească făina.

Ştiucă în sos de pătrunjel

Ştiucă în sos de pătrunjel

După 1 minut, am adăugat laptele puţin câte puţin, amestecând bine cu telul să nu fac cocoloaşe, să fie treaba fină şi smooth, etc.

Ştiucă în sos de pătrunjel

Cam aşa:

Ştiucă în sos de pătrunjel

Când am terminat cu laptele, am băgat şi smântâna de gătit, am mai lăsat la bolborosit 38,3 secunde, am pus în sos sare şi piper din belşug, la fel am pus şi pe fileurile de peşte şi le-am băgat şi pe acestea în sos. Focul la minim dacă se poate, por favor.

Ştiucă în sos de pătrunjel

Din când în când, am “bâţânit” tigaia ca să mai amestec sosu’, că face pojghiţă şi voiam să arate bine, să fie prezentabil ş.a.m.d.

5 minute pe o parte, 5 pe alta, iar la final nişte pătrunjel tocat.

Ştiucă în sos de pătrunjel

Sos în farfurie, peşte în farfurie, toată lumea în farfurie, ceapă verde tocată în stil finesse ca să fie delicateţuri, chestii, nebuneli.

Ştiucă în sos de pătrunjel

Peşte moist, flaky, sos cremos, UEAU.

Bon appétit!

 

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>