Spaghete Carbonara

paste carbonara

Carbonara – originale din Roma, Italia, se găsesc peste tot în lume, fiecare dintre noi considerându-se cel mai tare și cel mai iscusit ȋn a le prepara, când, de fapt, cu toții ne pricepem cel mai bine în a le înfuleca.

Cum am mai precizat și ȋn trecut, sunt un purist ȋn ceea ce privește rețetele clasice, deci varianta pe care o expun aicișa este cea originalǎ, aşa că iată:

Ingrediente pentru 3 porții sǎnǎtoase:

  • 200 grame de bacon (aici ar trebui sǎ avem niște obraz de porc numit ȋn italianǎ guanciale, dar nu am prea vǎzut pe la noi, deci cumpără un bacon de calitate);
  • 300 de grame de paste (100 grame per cǎpǎțȃnǎ);
  • 50 de grame de parmezan;
  • Piper dupǎ gust (preferabil mult piper și preferabil proaspǎt rȃșnit, vei vedea că face diferența);
  • 3 ouǎ mai mari (un ou per cap de degustǎtor).

paste carbonara

Pastele astea nu trebuie sǎ ȋți ia mai mult de 10 minute, aşadar să purcedem la treabǎ.

paste carbonara

Într-un bol pregǎtești “sosul”, adicǎ spargi ouǎle, pui 30 de grame de parmezan și piperul proaspǎt rȃșnit și amesteci pȃnǎ obții asta. Bagǎ piper fǎrǎ fricǎ și, cum am zis și mai sus, proaspǎt râşnit e “the real deal”.

paste carbonara

Rețeta originalǎ folosește spaghete mai grosuțe, deci dacǎ vrei sǎ mǎnȃnci ca un ”italiano vero” nu o arde cu “numero uno”, pentru cǎ nu va fi tradiționalǎ treaba.

paste carbonara

Pe pachetul meu scria cǎ dureazǎ 8 minute sǎ se fiarbǎ spaghetele al dente, deci cȃnd a fiert apa, am pus sare din belșug și am vȃrȃt carbohidrații ȋn oalǎ. Dacǎ pui ulei ȋn apa de la paste, ȋnseamnǎ cǎ nu ȋnţelegi cǎ uleiul previne ca pastele sǎ adere la sos, deci e cam nașpa. Nu pune ulei ȋn apa de la paste, niciodatǎ.

Am pus bacon-ul tǎiat “lardons” ȋn tigaia uscatǎ. Nu are nevoie de grǎsime, va lǎsa suficientǎ de la sine. Nu îl face prea crocant, lasǎ-l la foc potrivit cȃt timp fierb pastele.

paste carbonara

La minutul 7 și 30 de secunde am scos pastele, am pǎstrat 3 degete din apa lor ȋntr-o canǎ și le-am strecurat. Dacǎ eşti genul care clǎtește pastele cu apǎ rece dupǎ ce le fierbe, ȋți recomand sǎ lași pe alții sǎ facǎ paste în locul tău de acum ȋncolo. Tot acum, dǎ la o parte de pe foc și tigaia cu bacon.

Cu toate ȋn prim-plan și la ȋndemȃnǎ, te apuci de treabǎ.

paste carbonara

paste carbonara

Spaghetele trebuie amestecate ȋn tigaie cu bacon-ul, peste ele vei adăuga mixtura de ouǎ și apa de la paste, amestecând energic și cu pasiune pȃnǎ când vei obține o chestie cam așa de cremoasǎ:

paste carbonara

Cǎldura remanentǎ din tigaie și cea de la spaghete este absolut suficientǎ pentru a aduce ouǎle la temperatura de pasteurizare, deci nu ai de ce sǎ ȋți faci griji ȋn ceea ce privește sǎnǎtatea ta, doar sǎ amesteci cu talent ca sǎ nu faci omletǎ cu paste. Zic şi eu..

Amidonul din paste ȋmpreunǎ cu ouǎle și parmezanul topit creeazǎ acest sos super catifelat şi tocmai de aceea vor fi atât de cremoase.

Le servești imediat cu restul de parmezan și ȋncǎ ceva piper proaspǎt rȃșnit, iar dacǎ ai și vin rece, eu zic cǎ e deja o sǎrbǎtoare.

paste carbonara

Cinǎ sau prȃnz, gata ȋn 10 minute. Spor la treabǎ!

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>