Rulouri cu scorţişoară

Am avut o perioadă în viaţă în care am fost obsedat de rulourile cu scorţişoară. Calde, dulci, acoperite cu cremă, parfumate cu scorţişoară, moi şi decadente – asta e definiţia unor rulouri cu scorţisoară adevărate.

Până acum câţiva ani, obişnuiam să mănânc celebrele Cinnabon cu atâta poftă, că nici nu realizam când terminam o porţie care avea 1000 de calorii. În ziua de azi, nu îţi recomand să încerci rulourile celor de la Cinnabon, deoarece, cu siguranţă, te vor dezamăgi. Pentru că eram obsedat de ele şi pentru că dădeam prea mulţi bani pe aceste delicii cu scorţişoară, am decis să le fac şi eu. Mi-au trebuit destule încercări pentru a obţine reţeta perfectă, însă acum pot spune cu mândrie că o deţin, deci ia şi notează:

Pentru aluat:
 • 230 de mililitri de lapte;
 • 15 grame de drojdie proaspătă sau 7 grame de drodjie uscată;
 • 2 ouă medii;
 • 75 de grame de unt topit;
 • 100 de grame de zahăr;
 • 1 plic de 35 de grame de budincă de vanilie (cea mai bună pe care o poţi lua);
 • 1 vârf de linguriţă de sare;
 • 550-600 de grame de făină (în funcţie de tipul de făină folosit; dacă făina are un conţinut proteic mai mare, foloseşte doar 550 de grame);
 • 100 de mililitri de smântână pentru frişcă.
Pentru umplutură:
 • 200 de grame de zahăr;
 • 10 grame de scorţişoară;
 • 100 de grame de unt foarte moale (nu topit, nu rece, foarte moale şi la temperatura camerei);
 • 1 vârf de linguriţă de sare.
Pentru crema de deasupra:
 • 200 de grame de cremă de brânză;
 • Restul de 25 de grame de unt moale din pachetul de 200 de grame pe care o să îl foloseşti la reţeta asta;
 • 2 linguri cu vârf de zahăr pudră;
 • Vanilie;
 • 100 de mililitri de smântână pentru frişcă.

Rulouri cu scorţişoară

Pasul 1 – supranumit şi “aluatul cochet”:

Dizolvă drojdia în laptele călduţ (nu fierbinte, călduţ) şi las-o în pace 5 minute să se activeze.

Rulouri cu scorţişoară

După ce au trecut cele 5 minute, aruncă restul ingredientelor (mai puţin făina şi smântâna pentru frişcă) peste amestecul de drojdie şi lapte şi amestecă bine cu un tel sau cu ce vrei tu. Budinca aia pe care eu nu o sufăr de fel are rolul de a menţine aluatul foarte moale şi moist.

Rulouri cu scorţişoară

Mai exact, amidonul de porumb din compoziţia pachetului nu are gluten, iar treaba asta face aluatul moale şi umed după coacere. După ce ai încorporat frumos toate cele, bagă şi făina în schemă şi amestecă până la încorporare.

Rulouri cu scorţişoară

Teoretic, nu ar trebui să mai ai nevoie de făină în plus, dar dacă, totuşi, se lipeşte ca toţi dracii când vrei să trânteşţi amestecul din bol pe masă, ca să îi tragi o frământare ca la carte, mai adaugă (dar cu zgârcenie) puţină făină.

Rulouri cu scorţişoară

Rulouri cu scorţişoară

Aluatul de rulouri cu scorţişoară nu trebuie frământat nebuneşte ca ăla de pâine; când ai obţinuit o bilă omogenă, cât de cât netedă, o pui înapoi în bolul de unde ai scos-o prima dată pe care îl ungi cu ulei, pui folie de plastic peste şi uiţi de el până îşi dublează volumul.

Rulouri cu scorţişoară

Pasul 2 – supranumit şi umplutura luxoasă şi decadentă:

Rulouri cu scorţişoară

Amesteci zahărul brun cu scorţisoara şi praful de sare. Foarte greu, foarte luxos, într-adevăr decadent.

Rulouri cu scorţişoară

Când bila de cocă a crescut (în maxim o oră ar trebui să fie gata treaba), îl întinzi uniform, dar matematico-inginereşte într-un dreptunghi şi pui untul foarte, foarte moale direct pe aluat. Dacă nu e foarte moale, nu o să îl poţi întinde fără să rupi aluatul sau fără să te enervezi. Aşa că e mai bine ca untul să fie moale, pentru ca degetele tale să-l poată întinde în voie.

Rulouri cu scorţişoară

Pasul 3 – supranumit şi asamblarea elegantă a lucrurilor:

Pune frumos umplutura preparată ca mai sus peste dreptunghiul de aluat uns din belşug cu unt şi întinde uniform, presând foarte uşor amestecul de zahăr brun şi scorţişoară în aluat.

Rulouri cu scorţişoară

Rulează cât de strâns poţi şi taie rulouri cât mai frumoase cu ajutorul unei aţe mai groase sau chiar cu aţă dentară (fără aromă de vreun fel, desigur).  Orice ai face, nu folosi cuţitul sau alte chestii de acest gen.

Rulouri cu scorţişoară

Eu nu suport capetele deloc, astfel că le tai mereu primele, fix ca în poză.

Rulouri cu scorţişoară

Rulouri cu scorţişoară

Apoi, tai cât se poate de egal şi restul de rulouri cu scorţişoară şi le pui în tăvi unse cu unt, le acoperi cu folie de plastic şi le mai laşi 25-30 de minute să mai crească o dată (dacă ai răbdare).

Rulouri cu scorţişoară

Rulouri cu scorţişoară

Între timp, aprinde cuptorul şi pregăteşte crema, amestecând totul, mai puţin frişca lichidă. Când totul e omogen, bagă mixerul şi încorporează şi frişca lichidă câte puţin. Dă crema asta la rece (nu trebuie să îţi faci griji pentru consistenţă, e suficient doar să nu îţi fi ieşit ciorbă).

Rulouri cu scorţişoară

Rulouri cu scorţişoară

Pasul 4 – aruncarea rulourilor cu scorţişoară în furnalul încins, supranumit şi cuptorul din căscioara-ţi:

Scoate folia de pe rulouri şi dă-le la foc potrivit pe raftul din mijloc al cuptorului pentru 30-35, maxim 40 de minute.Rulouri cu scorţişoarăDupă primele 10 minute, le scoţi frumuşel şi le mai pui, exact ca în poză, nişte frişcă lichidă peste moţuri  pentru a fi foarte moi după ce le scoţi din cuptor.

Rulouri cu scorţişoară

Cel mai important mi se pare să nu fii tentat să le coci prea mult. Mai bine mai crude decât uscate – părerea mea.

Bun! Acum că le-ai scos din cuptor, le acoperi cu crema aia de brânză bine, bine peste tot, le laşi 5 minute să se răcorească (dacă poţi) şi le serveşti alături de cei dragi sau îţi păstrezi toate porţiile doar ţie (eu te înţeleg în ambele cazuri, dar mai ales in al doilea).

Rulouri cu scorţişoară

Rulouri cu scorţişoară

Moi, pline de scorţisoară, blat umed şi pufos, cremă multă pe deasupra, exact cum am spus la început: asta e definiţia adevăratelor rulouri cu scorţişoară!

Rulouri cu scorţişoară

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>