Risotto cu ciuperci

 

Risotto cu Ciuperci

În viață chestiile mișto se obțin greu (aici depinde și de cȃt de mult furi), iar chestiile nașpa se obțin fără prea multe eforturi (pentru că ele vin la tine natural). Cȃnd e vorba de mȃncare mai intervin cȃțiva factori ȋn judecata asta existențialistă, ȋn funcție de personalitatea fiecăruia.

În general, eu merg pe principiul gustul e baza. Uneori nu am răbdare și atunci prefer să gătesc ceva mai rapid, dar mai puțin gustos, iar ȋn alte cazuri (ȋn funcție de câte kg am mai acaparat ȋn ultimele zile) fie fac foamea, fie ȋmi cumpăr niște mizerii ca să ȋmi bat joc de mine până la capăt.

Astăzi, am vrut să fac orez, fără carne, da’ totuși consistent (deși ciupercile alea pe care le-am pus și în general champignoanele au valoare nutrițională 0).

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să observ ce aveam prin casă, și anume nu prea multe. M-am dus să cumpăr ce nu aveam? Mnah, eram prea leneș și aveam totuși 80% din cele trebuincioase, deci am trecut la treabă.

Am tocat relativ mărunt 2 cepe și 1 cățel gras de usturoi.

Risotto cu Ciuperci

Vȃrfurile cepelor rămase și cozile de la niște pătrunjel de prin frigider le-am pus la fiert cu puțină sare ca să mimez o supă pe care nu o aveam.

Risotto cu Ciuperci

Cratiță, ulei și puțin unt, foc mic, am prăjit ceapa si usturoiul fără culoare, pȃnă erau translucide.

Am pus niște orez cu bob scurt, Arborio mai exact (cȃt, nu știu, oricum nu conta) pe care nu l-am clătit ȋn prealabil, pentru că voiam ca amidonul ăla extra să lege bine orezul. Am amestecat bine pentru ca boabele de orez să fie uniform acoperite de o peliculă de grăsime, lucru care face ca amidonul (amilopectina) să fie eliberat din bob mai greu și mai unform, ajutȃnd astfel la cremozitatea finală a preparatului.

Risotto cu Ciuperci

Aveam ȋn colibă și vin alb, după cum cerea şi rețeta, așa că o jumătate de pahar l-am pus și redus peste orez și o jumătate am băut eu, pentru că mă simțeam singur și trist știind că urmează să ȋnvȃrt 20 de minute ȋntr-o oală.

Risotto cu Ciuperci

După ce vinul a fost absorbit de orez și alcoolul s-a evaporat, am ȋnceput să adaug cȃte un polonic din pseudosupa mea și amestecam relativ ȋncontinuu pȃnă ce orezul absorbea lichidul, moment ȋn care o luam de la capăt cu polonicul și ȋnvȃrtitul.

Risotto cu Ciuperci

Cȃt lichid ȋți trebuie? Nu am idee, pentru că mereu completez cu apă caldă dacă nu ȋmi ajunge, deci nu te agita nici tu.

Treaba părea nașpa, dar nu era. Eu cu oala, vinișor, ȋnvȃrteală, degustare, supiță, ȋnvȃrteală, supiță, vinișor din nou (să nu mă deshidratez), iar după vreo douăj’de minute sau cȃt scria pe pachet era cam gata.

Ciupercile le-am tăiat sferturi și le-am fript ȋn tigaie. NU fiert, nu ȋnnăbușit, ci FRIPT. Să aibă culoare. Sare, piper.

Risotto cu Ciuperci

Pe tot parcursul preparării orezului, am pus sare și piper, iar la final am mai gustat o dată, am potrivit gustul și m-am dus la frigider să văd ce aș mai putea să ȋi pun pentru niște extra umami.

O bucată de brȃnză maturată tare ca o piatră pe care am răzuit-o pe “a mică”, unt și preaiubitul meu pătrunjel mi-au sărit imediat ȋn ochi și apoi direct ȋn oală.

Risotto cu Ciuperci

Amestecat -> gustat -> cremozitate maximă -> plăcere maximă.

Risotto cu Ciuperci

Ciuperci fripte peste, poze, chestii, vinișor din nou. Foarte bun. O să mai fac.

Risotto cu Ciuperci

Bon Appétit.

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>