Ridicol de moist și de bun – Carrot Cake

carrot_cake

Moist. Moist. Moist.  Am pus cuvȃntul moist ȋn titlu pentru cǎ traducerea ȋn limba romȃnǎ sunǎ destul de dubios: “Ridicol de umed și de bun – Tort cu Morcovi”.

Trecȃnd peste acest moment sensibil, chestia asta cu morcovi este în topul preferințelor mele ȋn materie de prǎjituri, torturi, fursecuri, budinci și alte astfel de aperitive.

Rețeta a fost testatǎ și mȃncatǎ de vreo 5 ori deja, deci ia:

Blat – ȋntr-un castron mare am pus laolaltǎ 200 de grame de zahǎr brun, 200 de grame de zahǎr alb, 300 de mililitri de ulei de floarea soarelui, 4 ouǎ medii, niște sare, 1 lingurițǎ de bicarbonat, 1 lingurǎ de oțet, 1 lingurițǎ de scorțișoarǎ și esențǎ de vanilie.

Mixer, vitezǎ mare douǎ minute -> cremozitate maximǎ.

3 morcovi zdraveni (400 de grame), curǎțați și dați pe “a micǎ” de la rǎzǎtoare, ȋncorporați și ei.

La final, am bǎgat 280 de grame de fǎinǎ cu indice proteic 10%, am ȋncorporat-o -> gata blatu’. Dacǎ vrei chestii adiționale, acum e momentul sǎ le bagi ȋn schemǎ: nuci, stafide, etc..

Dacǎ ȋți trece prin cap cǎ e prea mult zahǎr și vrei sǎ pui mai puțin, substituie fiecare 50 de grame scoase cu 25 grame de morcov ras ca sǎ pǎstrezi umiditatea blatului. Sǎ reduci cu mai mult de 100 de grame cantitatea de zahǎr nu recomand, da’ fiecare face cum crede.

Toatǎ treaba asta am pus-o ȋn tava cuptorului tapetatǎ cu hȃrtie de copt și i-am fǎcut vȃnt la foc mediu (170 de grade) timp de vreo 30 de minute.

Între timp, m-am apucat sǎ strȃng mizeria și sǎ spǎl vasele, iar cȃnd am terminat și asta, am fǎcut crema așa:

În același bol mare (da’ spǎlat), am pus 250 de grame de mascarpone, 200 de grame de cremǎ de brȃnzǎ, 2 linguri de zahǎr pudrǎ, niște sare și niște vanilie.

Mixer, vitezǎ mare un minut -> cremozitate maximǎ.

carrot_cake

Am ȋncorporat 200 de mililitri de smȃntȃnǎ pentru frișcǎ rǎcitǎ bine, adǎugȃnd cantitǎți mici și mixȃnd bine dupǎ fiecare adǎugare.

La final ->  cremozitate maximǎ + volum. Se parcheazǎ ȋn frigider pȃnǎ la asamblare.

carrot_cake

Dupǎ 30 de minute, am scos blatul care era rumen la suprafațǎ și ferm și l-am lǎsat la rǎcit.

carrot_cake

Cȃnd s-a rǎcit complet, pentru cǎ voiam sǎ ȋi fac poze, l-am decupat pentru asamblare, dar cȃnd ȋl fac doar ca sǎ mǎ bucur de desertul în sine, ȋi pun crema pe deasupra și e suficient.

carrot_cake

Mai departe e simplu: blat – cremǎ – blat – cremǎ.

carrot_cake

carrot_cake

Cel mai bun e dacǎ lași Forța sǎ lucreze ȋn el cȃteva ore (preferabil pȃnǎ a doua zi), da’ dacǎ n-ai rǎbdare (aşa cum n-am nici eu), e bun și-așa.

carrot_cake

Spor la treabă.

carrot_cake

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>