Ratatouille de vară în prag de iarnă

prezentare ratatouille

Am făcut astăzi un ratatouille, mai exact o variaţie numită Confit Byaldi. O recomand cu mare drag oricui, pentru că este absolut delicioasă şi îţi va aduce laude la masă, indiferent cǎ este servitǎ sub formă de garnitură sau ca fel de bază.

Ratatouille este un preparat al verii, însă voiam demult să îl incerc, aşa că pentru cumpărături nu m-am dus la supermarket, ci m-am repezit direct la magazinul de fructe şi legume, cunoscut ȋn limbaj colocvial drept “aprozar”, fiind absolut convins că legumele de acolo sunt net superioare celor din supermarketuri.

Dacă ţii la aspectul final al preparatului, cel mai important lucru este să cumperi legume de mărimi şi forme asemănǎtoare.

igrediente rataouille

Eu nu am fost foarte strict din acest punct de vedere şi, totuşi, rezultatul mi-a fost pe plac. Oricum ar fi, nu îţi face griji, gustul va compensa orice lacunǎ a esteticii.

Aşadar şi prin urmare, dacă eşti vegetarian sau dacă ţii post sau dacă, pur şi simplu, vrei să spargi topurile preparȃnd acest ratatouille, vei avea nevoie de următoarele:

  • dovlecei (câţi ȋți dorești);
  • vinete (câte vrei tu);
  • roşii (câte ȋți sunt pe plac).

Dacă aș fi un purist al reţetelor, lista noastrǎ s-ar cam termina aici, dar cum eu cred mai mult în idei și ȋn improvizație decȃt în reţete, am mai adǎugat și:

  • ardei grași şi cartofi (bineȋnțeles, cȃți vrei dumneata).

Ajută foarte mult o mandolină (nu cea de cântat), ci una specială pentru feliere. Dacă nu ai, recomand să nu folosesti cartofii, timpul lor de coacere e prea mare şi nu vei reusi să îi tai suficient de subţire. Pentru restul de legume, tăiatul cu un cuţit este în regulă, deoarece se vor coace în acelaşi timp.

Eu am scos pieliţa roşiilor, pentru că nu sunt un mare fan al lor, şi nu îmi place nici faptul că, indiferent cât este de ascuţit cuţitul, îmi alunecă sau nu pătrunde bine din prima lama în roşie, tocmai din cauza cojii.

Aşadar, pregăteşte şi feliază cȃt mai subţire şi mai frumos toate legumele.

pregatire legume ratatouille

Cu resturile – capetele şi bucăţile care nu au aceeşi mărime sau feliile care nu îţi plac- fă un sos astfel:

Taie grosier o ceapă, împreună cu doi căţei de usturoi şi pune-le pe foc cu puţin ulei şi sare ȋmpreunǎ cu resturile rǎmase de la legume. Găteşte-le până se înmoaie bine şi pot fi pasate cu un blender vertical. Eu n-am avut foarte multă răbdare, aşa că n-am obținut un sos foarte fin, dar a fost la fel de bun, fără doar şi poate.

sos ratatouille pregatire

Așazǎ sosul uniform pe fundul vasului în care vei face Ratatouile-ul şi începe să distribui legumele cam cum vezi în poză sau ȋn funcție de inspirația ta de moment.

sos confit byaldi

start asamblare ratatouille

asamblare ratatouilleCând termini de asamblat Ratatouille-ul, stropeşte-l bine cu ulei şi sare şi bagă tava în cuptor pentru 30 de minute.

ratatouille inainte de coacere

Din ingredientele din poză mi-au ieşit două tăvi.

Când legumele sunt gata, le mai stropeşti cu puţin ulei (de măsline ar fi mai potrivit), pui pătrunjel proaspăt peste ele (dar le poți lǎsa și simple) şi așezi tacticos tava fix în mijlocul mesei.

final 1 ratatouille

Cǎ arată bine sau nu, nu prea contează, gustul o să fie suficient pentru a-ți fi apreciatǎ munca (ce-i drept, “extrem” de anevoioasǎ).

final 2 ratatouille

Spor la treabă!

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

2 Comments
  1. Super reteta, imi place mult, sigur o voi face! simpla si buna!
    mai trebuie doar sa imi iau feliator…cred ca e important sa pui si cartofi…

    1. Ma bucur ca ti-a placut :). Le poti face si cu mana daca ai un cutit bun si putina rabdare. Daca vrei sa pui si cartofi iti va trebui o mandolina totusi, cartofii au alta textura si nu se coc in acelasi timp cu celelalte legume daca nu sunt taiati foarte foarte subtire.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>