Pui ȋn sos alb cu sparanghel fript

Deși nu mǎ prea dau ȋn vȃnt dupǎ cea mai consumatǎ și maltratatǎ carne din lume alias ultimul strǎmoș al dinozaurilor – puiul, astǎzi am vrut sǎ fac ceva rapid și de sezon și atȃt am putut să produc, deci iată:

Ȋn filmul – O cinǎ rapidǎ dupǎ 9 ore de muncǎ sau scurtmetrajul – Un prȃnz cochet cu pachet de acasǎ, au jucat urmǎtorii actori: Sparanghelu’ Tricolor și Deliciosul de Berceni.

Ca ȋn orice film care se respectǎ, primul cadru a fost direct scena cu nuditate, adicǎ am dezbrǎcat puiul de haine (piele), iar sparanghelu’ și-a dat jos pantalonii aka tulpina inferioarǎ.

Dupǎ ce am pregǎtit toate astea, am pus puiul la fript ȋntr-o tigaie cu puțin ulei, condimentat dupǎ gust și nu l-am mișcat și nici nu l-am pipǎit preț de douǎ-trei minute. A mȃncat suficientǎ bǎtaie de-a lungul vieții, nu era nevoie sǎ ȋl mai stresez şi eu.

Cȃnd am vǎzut cǎ are o crustǎ relativ ok, l-am ȋntors și l-am mai lǎsat douǎ minute pe cealaltǎ parte.

Dupǎ astea douǎ minute, am scos din frigider o cutie cu smȃntȃnǎ pentru gǎtit și am turnat cam 400 de mililitri peste pui, am dat focul mic și l-am lǎsat sǎ se gǎteascǎ ȋn sos pentru 7 minute.

Cu ce se poate ȋnlocui smȃntȃna de gǎtit? Cu nu prea multe chestii. În cazuri absolut disperate, aș merge pe un amestec de smȃntȃnǎ obișnuitǎ, dar mai grasǎ, diluatǎ cu puțin lapte, da’ totuşi nu recomand.

Cu sparanghelu’ treaba a stat mai simplu: l-am “pensulat” cu puțin ulei, am pus sare pe el și i-am arǎtat tigaia grill ȋncinsǎ binișor.

Douǎ minute pe fiecare parte sau suficient timp cȃt sǎ aibǎ niște urme de grill. Oricum ar fi, l-am lǎsat al dente, cǎ așa e cel mai bun.

Mai spre finalul celor 7 minute, am rǎzuit ȋn tigaia de pui cu sos alb și niște brȃnzǎ maturatǎ,  iar cȃnd timpul a expirat, am oprit focul și m-am pregǎtit de servire.

La plating sunt varzǎ de obicei, deci abordarea una peste alta și sosul pe deasupra mi-a convenit de minune.

La gust, pot spune cǎ m-am priceput, primǎvara’n farfurie – cum ar zice poetu’.

Pentru 30 de minute de gǎtit, am fost foarte mulțumit, chiar o sǎ mai fac şi altădată.

Spor la treabǎ.

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>