Prăjitură fină cu mere

 

prajitura cu mere

Ȋn timp ce pe internet toată lumea face dume cu prețul cireșelor, deși nu ȋnțeleg de ce ne agităm atȃt de tare, pentru că vișinele sunt oricum, din toate punctele de vedere, mult mai interesante, eu am ales să merg la piață și să iau niște mere roșii, zemoase și relativ acre (la fel ca sufletul meu).

prajitura cu mere

Cȃte mere am luat? 12 mere sau, mai precis, 2013 grame de mere.

După ce m-am ȋntors de la piață, am luat toate merele la rȃnd și le-am lăsat fără coajă și căsuță seminală. Le-am tăiat apoi sferturi, le-am pus pe o tavă tapetată cu foaie de copt și le-am băgat la cuptorul ȋncălzit la 180 de grade timp de o oră.  O dată la 20 de minute m-am deplasat pȃnă la cuptor și le-am rostogolito-amestecat cu o lingură să mă asigur că treaba se coace uniform.

După o oră, am scos merele și le-am pasat cu blender-ul vertical pȃnă le-au luat toți dracii, adică pȃnă am obținut asta:

prajitura cu mere

După ce am făcut poza de mai sus, am băgat tava (fără foaie de copt) din nou ȋn cuptor timp de o oră, am redus temperatura la 150 de grade și am amestecat o dată la 15 minute ca să nu se creeze o pojghiță deasupra.

Cȃnd timpul a expirat, am scos tava, am transferat crema densă de mere ȋntr-un bol și am lăsat-o să se răcească. La gust e ca o explozie absolută de măr. Mie aproape că mi-a bubuit capul de plăcere cȃnd am gustat. Recomand folosirea unor mere mai acre și mai zemoase pentru un efect similar.

prajitura cu mere

Cȃtă cremă de mere aveam după toate etapele de mai devreme? 0,35 kg sau 350 de grame.

Acum, ȋntrebările filozofice care frămȃntă pe toată lumea sunt pentru ce atȃta chinuială și, mai ales, ce faci ȋn astea două ore cȃt se coace chestia asta? Păi, dacă la prima ȋntrebare pot spune că o să ȋți dai seama cȃnd o să guști, la a doua nu-ți pot spune decȃt ce am făcut eu.

Ȋn primul rȃnd, am scos untul (0,2 kg) și 4 ouă mari din frigider și le-am adus la temperatura camerei.

Ȋntr-un bol am pus 280 de grame de făină peste care am pus 8 grame de praf de copt, 3 grame de bicarbonat de sodiu, 2 grame de sare și le-am cernut pe toate odată.

prajitura cu mere

După ce am terminat toate astea, am făcut curățenie, ordine și disciplină și, deși mi-a luat ceva să fac asta, am descoperit că tot mai aveam de așteptat ceva timp, așa că am hotărȃt să fac ceva să mă simt un bărbat adevărat, adică m-am dus și am băgat un braț de rufe ȋn mașina de spălat.

Acum că am lămurit și asta, pot explica ce am făcut mai departe.

Peste untul moale, am pus 250 de grame de zahăr, scorțișoară după gust și am băgat mixerul ȋn acțiune.

prajitura cu mere

Am folosit și spatula pe ici, pe colea ca să ȋncoporez bine untul și zahărul care este ȋmpins de paletele mixerului pe pereții vasului.

Cȃnd am obținut cremozitatea maximă, am băgat ouăle pe rȃnd, amestecȃnd bine după fiecare ou adăugat.

prajitura cu mere

Pentru că toate ingredientele au fost la temperatura camerei nu a avut loc niciun divorț sau vreo separare ȋn bol și treaba arăta cam așa:

prajitura cu mere

Apoi am ȋncorporat cele 350 de grame de cremă de mere și amestecul de făină de mai devreme fără să exagerez cu ȋnvȃrtitul mixerului ȋn bol.

prajitura cu mere

Am setat cuptorul la 180 de grade și am copt prăjitura ȋntr-o tavă rotundă cu fund detașabil de 26 cm, timp de 45 de minute. După vreo 30 de minute, am pus folie de aluminiu deasupra formei, pentru că mi se părea că se “bronzează” cam tare prăjitura.

E gata cȃnd trece testul cu scobitoarea, dar, oricum ar fi, nu aș ține-o mai mult de 50 de minute. Mai bine o prăjitură mai umedă decȃt una cu textură de burete. Zic și eu.

Am lăsat-o ȋn formă 30 de minute să se răcească și apoi ȋncă o oră ȋn afara formei pentru a se răci complet.

Am pus zahăr pudră pe deasupra și am gustat.

prajitura cu mere

Incredibil de fină, moist și cu gust intens de mere.

Bon appétit!

 

 

 

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>