Prăjitură cu nămol din Mississippi

Mississippi Mud Pie

Am tradus Mississippi Mud Pie fix cum traduc specialiștii titlurile filmelor strǎine (alte filme oricum nu existǎ). Adicǎ fix cum am vrut eu, fǎrǎ vreo logicǎ lingvisticǎ anume.

Acum ȋntrebarea primordialǎ este de ce e nǎmolu’ tocmai din Mississippi cȃnd avem și noi nǎmol nu mai departe de Techirghiol, Sovata și alte astfel de stațiuni pentru tineret. Rǎspunsul este unul simplu: americanii ǎia s-au gȃndit Domne sǎ bage nǎmolu’ ȋn prǎjiturǎ, deci meritele sunt ale lor. Eu am folosit nǎmol adus cu avionul special, da’ voi puteți folosi d-ǎla de la TeCURGOL. Doar sǎ nu uitați sǎ ȋl șterpeliți, ȋntre douǎ ȋmpachetǎri și 3 rostogoliri prin nǎmol, data viitoare cȃnd mergeți ȋnlocul cu pricina.

Cum am procedat? Primul lucru pe care l-am fǎcut a fost sǎ dau drumul la cuptor la 150 de grade (foc mediu). Apoi, am pus o foaie de copt la baza formei cu fund detașabil (diametru 26 cm) pe care urma sǎ o folosesc.

Am scos blender-ul și am mǎrunțit bine 400 de grame de biscuiți cu cremǎ de cacao. Recomand executarea acestei operațiuni dimineața la 6.30 langǎ peretele vecinilor pentru un efect special. Dupǎ ce am trezit vecinii cu blender-ul, am topit 150 de grame de unt și am amestecat chestiile astea douǎ pȃnǎ am obținut biscuiți sfǎrȃmați, umeziți cu unt topit ce pot fi relativ ușor modelați.

Mississippi Mud Pie

Cum ziceam mai devreme, am presat biscuiții ǎia cu mȃna frumos pe fundul și pereții formei, pentru cǎ mi-e lene sǎ ȋmi iau o formǎ specialǎ pentru tartǎ.

 

Mississippi Mud Pie

Am pus la topit 200 grame de ciocolatǎ neagrǎ (65%) cu 100 de grame de unt pe baie de aburi și am amestecat din cȃnd ȋn cȃnd.

Mississippi Mud Pie

Am separat 3 ouǎ și am bǎtut albușurile spumǎ tare cu un fir de sare și 2 picǎturi de zeamǎ de lǎmȃie.

Mississippi Mud Pie

Dupǎ aceea, cu paletele murdare de albuș ale mixerului, am spumat și gǎlbenușurile cu 3 linguri de zahǎr. Tot aici am bǎgat niște vanilie și rom, da’ fiecare e liber sǎ punǎ ce vrea.

Mississippi Mud Pie

Amestecul de ciocolatǎ (rǎcitǎ) l-am pus peste crema de gǎlbenușuri, am amestecat și apoi am ȋncorporat și albușurile cu mișcǎri d-alea de sus ȋn jos și de jos ȋn sus.

Mississippi Mud Pie

Am turnat compoziția cu grijǎ peste crusta de biscuiți și am bǎgat prǎjitura cu nǎmol la cuptor timp de 30 de minute.

La ȋnceput, cȃnd m-am apucat de treabǎ, am bǎgat o cutiuțǎ de 200 de mililitri de smȃntȃnǎ pentru frișcǎ la congelator sǎ se rǎceascǎ, așa cǎ m-am dus cȃt timp se cocea prǎjitura cu nǎmol și am transformat-o ȋn frișcǎ și pe ea (fǎrǎ sǎ mai adaug zahǎr).

Dupǎ 30 de minute, am scos minunea din cuptor, nǎmolu’ era beton, da’ un beton de calitate.

Am lǎsat-o sǎ se rǎceascǎ complet, vreo 2 ore, am tencuit-o cu frișcǎ pe deasupra, am tǎiat, am pozat și am gustat.

Mississippi Mud Pie

Ce sǎ mai, nǎmolu’ era de vis. Aerat, moist, un deliciu! Spor la treabǎ.

Mississippi Mud Pie

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

4 Comments
  1. Cam ce fel de biscuiți cu crema de cacao sau doar biscuiții sunt cu cacao?
    Arată fff.bine😊

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>