Porc fript cu garnitură dulce-acrişoară de ardei gras şi ceapă

porc cu legume

Ai poftă să te “porceşti”, dar vrei trup de balerină?  Viaţa e destul de grea, ştiu. Aşa că îţi recomand să renunţi la una dintre variante. Sau să mergi la alergat.

Reţeta asta e bună dacă ai lucrat 15 ore şi vrei să găteşti rapid ceva bun sau e bună dacă vrei să impresionezi pe cineva cu talentul tău de bucătar sau, de fapt, e bună în general. Ideea e ciordită de la domnu’ Ramsay şi e testatǎ, deci ia:

Te duci lica-lica, tropa-tropa la măcelărie sau unde îţi place ţie carnea şi cumperi nişte carne de porc, nici prea grasă, nici prea slabă. Antricoate, cotlete ori alt soi de legume d-astea. Pe urmă te opreşti fie la raionul cu legume adevǎrate, fie la taraba care are cel mai mic preţ la ardeii graşi şi cumperi cȃte unul (mai măricel) de căciulă.

O ceapă mare şi 2 căţei de usturoi ai acasă (sper), aşa că te poţi întoarce la tine în bârlog să dai drumul la treabă.

porc cu legume

Odată ajuns acasă, trânteşte pungile pe masă, spală-te pe mâini şi studiază carnea. Dacă e prea multă grăsime pe ea, fie o tai cu cuţitul (nu pe toată, că după aia te miri de ce îţi iese talpă de bocanc), fie o crestezi ca în poză.

porc cu legume

Legumele le tai fâşiuţe şi le amesteci pe toate într-un bol, să se cunoască şi ele mai bine, să fie uniform dispersate, etc.

porc cu legume

Două tigăi încăpătoare, puţin ulei în fiecare, foc mare.  Sare, piper şi ce mai vrei tu pe carne şi mai apoi ţop într-una din tigăi.

Dacă nu sfârâie ca toţi dracii la contact, naşpa, înseamnă că mai mult fierbi carnea decât o frigi, deci ȋți spun încă o data: naşpa.

porc cu legume

Legumele în cealaltă tigaie, sare, piper, o linguriţă de zahăr şi amestecare cu o lingură din când în când. La fel, dacă nu sfârâie la contact, le fierbi, deci ai ghicit, naşpa.

Nu întoarce carnea până nu arată aşa.

porc cu legume

Când arată ca mai sus, o mai laşi pe foc pe partea nefăcută două minute, iar după astea două minute, pui nişte unt, usturoiul zdrobit cu palma şi îi faci îmbăiere cu o lingură timp de un minut.  În funcţie de grosimea cărnii, procesul nu ar trebui să dureze mai mult de 3-4 minute pe fiecare parte. Oricum ar fi, la final carnea se lasă la odihnit acoperită cu folie de aluminiu sau cu un bol mare preţ de 7-8 minute.

Tot după vreo 7-8 minute pe foc, legumele ar trebui să arate cam aşa (nici prea gătite, nici prea crude):

porc cu legume

Acum bagi în schemă 2-3 linguri de oţet, puţin sos de soia şi mai laşi 2 minute tigaia pe foc să se evapore lichidul.

După astea 2 minute, opreşte focul, pune şi o legătură de pătrunjel  tocat grosier (pe care am uitat să îl menţionez la început), mai adaugă două linguri de ulei de calitate, amestecă-le pe toate scurt  şi treaba e cam gata.

porc cu legume

Asamblarea e foarte complexă: legumele jos, carnea sus.

porc cu legume

Porcul e fraged şi moist (mai ales dacă e tăiat împotriva fibrei), legumele sunt aldente, chestii dulci-acrişoare,  simfonie de gusturi, totul se face în 15-20 de minute, deci nu  îţi rămâne decât să te feliciţi pentru reuşită şi să ai poftă.

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

4 Comments
  1. Si eu o voi face. Asa cum le spui tu, totul pare foarte simplu.Exact cum imi place mie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>