Pizza

pizza

Pentru că sunt un zeu al pizzelor autointitulat şi un pizza connaisseur adevărat, o să îţi arăt cum sǎ faci la tine acasă, în ORICE condiţii ai avea în “colibă”, cea mai bună pizza. Mie, de exemplu, în ultima vreme nici uşa de la cuptor nu mi se mai închide bine (trebuie să o sprijin cu ceva), iar cuptorul ȋn sine nici nu ştie ce ȋnseamnǎ să nu arzi pe fund chestii, deci nu ai scuze să nu pui mȃna sǎ faci pizza la tine în bătătură.

În primul rând, o să prepari blatul, așa cum am scris eu foarte frumos aici.

O să dai drumul la cuptor la maxim – trebuie să fie iadul înăuntru! O să faci un sos de roşii de bază.

pizza

Eu am făcut un sos de roşii având ca bază roşiile puse pentru iarnă de ai mei la care am adăugat nişte ketchup pentru un gust mai dulce şi pentru textură împreună cu sare, puţină boia dulce, busuioc şi cimbru. Dacă n-aş fi avut roşiile puse de ai mei, aş fi făcut acelaşi sos de pizza folosind conservă de roşii de la magazin.

pizza

Am făcut două tipuri de pizza: una cu brânză şi una cu salam – celebra pepperoni pizza.

Ingredientele de pe pizza au fost:
 • Sosul de roşii de mai sus;
 • Mozzarella uscată (din aia oribilă ce seamănă cu caşcavalul, dar are conţinut redus de lichid şi e bună când foloseşti cuptoare convenționale – antice, bătrâneşti și de demult);
 • Mozzarella, chipurile proaspătă (altă chestie destul de oribilă cu textură cauciucată care nu prea are treabă cu mozzarella, dar la noi cam asta se găseşte pe piațǎ; asta dacă nu ești dornic să îţi amanetezi viaţa ca să ȋți permiți sǎ cumperi una ca lumea);
 • Gorgonzola;
 • Salam tip bănăţean.

pizza

O să iei o bilă de aluat şi o să o întinzi subţire(când faci homemade pizza, faci pizza subţire şi crocantă, pentru că nu ai cuptor special, deci uită de blaturi pufoase și alte astfel de chestii), încercând să te porţi totuşi delicat cu el, folosindu-te de făină, dar înlăturȃnd excesul când eşti mulţumit de rezultatul final.

pizza

Eu întind mereu aluatul pe foaie de copt (şi coc pizza pe foaie de copt), pentru că nu am piatră specială de copt pizza şi foaia de copt face totul mai uşor de transferat.

pizza

Pentru că de curând am primit o tavă specială de copt pizza (şi multe alte lucruri) de la însuşi șeful meu (cadou de Secret Santa – mulţumesc încǎ o dată, Vlad!), am folosit o astfel de tavă, pe care am uns-o cu foarte puţin ulei şi am pus ȋn ea aluatul, cât de bine m-am priceput (e prima dată când o folosesc, deci nu-ți imagina cǎ m-am priceput extraordinar).

pizza

pizza

Dacă nu ai tavă de-asta, nu înseamnă că nu poţi face pizza acasǎ; o să îţi arăt mai jos cum făceam până acum fără ea.

Mai departe nu e nicio inginerie, le asamblezi astfel:
 • Pui sos de roşii.

pizza

 • Pui mozzarella aia uscată, urmată de mozzarella proaspătă.

pizza

 • Pui gorgonzola – dacă vrei şi dacă îţi place.

pizza

 • Nu exagerezi cu topping-urile, pentru că nu se va coace şi ȋți va ieși o… mizerie.
 • Îi mai faci o poză şi o bagi la cuptor.

pizza

Pentru cea cu salam, întinzi aluatul pe foaie de copt, așa cum poți tu mai bine (te ajuţi de puţină făină şi elimini excesul la final) şi faci poză la fundul tăvii cuptorului (tavă de-asta ai, cǎ vine la pachet cu al tău cuptor).

pizza

 • Pui sos de roşii.

pizza

 • Pui mozzarella uscată, mozzarella proaspătă şi salam.

pizza

 • Pui mai mult salam, pentru că o pizza cu salam care are puţin salam este naşpa rău, iar salamul oricum e plin de grăsime şi se micşorează când se coace pizza, pentru că  – ghici ce?! Grăsimea aia solidă din salam se topeşte şi după ce o sǎ o scoţi din cuptor, vei observa că nu prea ți-a mai rǎmas salam pe pizza.

Eu le-am copt pe rând cam 15-20 de minute (maxim); în timp ce se cocea una, o pregăteam pe cealaltă.

Le scoţi de la cuptor. Le laşi să se răcească cât de mult poţi rezista tentației, le tai şi le mănânci.

pizza

pizza

Rezultatul? Blat subţire şi crocant, iar pentru că ai maturat aluatul 24 de ore şi ai avut o tehnică bună de frământare, blatul este şi puţin chewy sau gumos (deşi gumos e prea mult spus).

pizza

pizza

Felia stă dreaptă, semn că blatul e exact cum trebuie să fie şi nu e înecat în grăsime, deci ce să mai, e de nota 10!

pizza

pizza

pizza

Acum, la final, ce mai pot spune, dacă pregăteşti seara de pizza din timp (vezi reţeta blatului), cumperi bere și iei un film bun, cu siguranţă, famila şi prietenii tăi te vor ruga să le faci pizza în fiecare seară.

 

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>