Piept de vită la cuptor, cu legume la grătar și sos de ardei copt

 

piept de vita

Nu mănȃnc vită prea des, pentru că vita bunǎ e scumpă. Prin vită bunǎ, mă refer la vită maturată minim 21 de zile, chestie pe care mi-o permit cȃnd iau salariul o dată pe lună și cam atȃt.

Totuși sunt momente cȃnd vreau să mănȃnc vită și mai am cȃteva zile pȃnă la salariu. Ȋn zilele alea, cumpăr niște bucăți mai ieftine de vită, cărora le fac felu’ low and slow. Astăzi am cumpărat niște piept, chipurile de vițel, da’ eu zic că nici mȃnzat nu era, cel mai probabil era o babetă de vită care probabil a votat PSD, ȋnsă nu asta contează.

piept de vita

Pieptul de vită e foarte bun la gust, da’ e mai gras, mai are pe alocuri și niște membrane mai dificile, deci nu-i chiar cea mai prietenoasă bucată de carne, ȋnsă metodei de gătire nu ȋi pasă de chestiile astea, pentru că scoate carnea moale și bună.

Eu am pus pe bucățile de piept sare și piper din belșug, da’ din belșug nu glumă și cȃteva fire de cimbru proaspăt.

piept de vita

Într-o tavă pentru cuptor am pus bucățile astfel preparate cu osul ȋn jos și am mai adăugat un pahar umplut pe jumătate cu vin roșu și completat pȃnă sus cu apă de la chiuvetă. Folie de aluminiu strȃnsă bine pe deasupra, 3 ore la 150 de grade. Toate ingredientele de pȃnă acum sunt opționale, pȃnă la urmă fiecare e Noe pe Arca lui și fiecare poate scoate și băga ce arome are chef, ȋnsă paharul cu lichid nu l-aș omite.

În ultimele 10 minute, am dat folia la o parte să se mai rumenească puțin bucățile și cam aia era. Ce am mai făcut ȋn timpul coacerii, a fost să le mai pensulez cu lichid dacă ȋmi păreau prea uscate și am mai completat cu puțină apă la un moment dat, că mi se părea că atmosfera era cam uscată.

piept de vita

Garnitura lȃngă a fost compusă din dovlecei și vinete feliate subțire, marinate 5 minute cu ulei, sare, cimbru și lămȃie și fripte pe tigaia grill.

piept de vita

Sosul e făcut dintr-un ardei kapia și 2 ardei grași copți și ei.

piept de vita

În blender cu sare, piper, ulei și puțin oțet. Dacă nu mergeam la serviciu, puneam și puțin usturoi.

piept de vita

Sosul verde e o emulsie de pătrunjel făcută din (SUPRIZă?!) pătrunjel, sare, piper, ulei și puțin chilli, toate băgate tot la blender.

piept de vita

După ce am scos carnea din cuptor, am lăsat-o 20 de minute să se relaxeze și, mai apoi, le-am pus pe toate una lȃngă alta pe o farfurie ca să pară că am făcut şi un plating.

piept de vita

Bun? Foarte bun, delicios chiar.

Bon appétit.

 

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>