Piept de porc, piure de mazăre şi salată caldă de morcovi

piept de porc

Pieptu’ de porc e o bucată de carne grasă, da’ bună tare. Cu os, fără os, cu piele, fără piele, important e să fie gătită decent şi, cu siguranţă, o să te facă să uiţi de ceafă, cotlet şi alte astfel de bucăţi mega consumate şi băgate la jgheab.

Deci dacă te-ai săturat de ceafă de Sus scrofa domesticus şi vrei o schimbare în viaţa ta culinară şi cumva ai pus mâna pe nişte bucăţi de piept de porc, poţi foarte bine să le găteşti cum te taie capul sau poţi face ca mine.

Mai întâi, te gândeşti (sau nu) lângă ce să le pui. Eu tot pun mazăre şi morcovi în diverse forme lângă porc, pentru că se potrivesc şi cu astea am şi început treaba.

piept de porc

Am tăiat morcovii bastonaşe de mărime relativ apropiată şi am scos mazărea congelată din pungă. Foarte greu până aici, ştiu.

Porcu’ m-am gândit să îl frec cu nişte condimente, aşa că am pus în mojar nişte coriandru boabe, puţin chimion, mix de piper boabe,  pudră de usturoi, fulgi de chilli, sare şi cimbru uscat, da’ fiecare poate să-şi frece porcu’ cu ce are chef.

piept de porc

După ce le-am zdrobit pe astea toate cu pistilu’, le-am frecat pe bucăţile de carne cărora le-am dat lenjeria jos aka şoricu’ şi am crestat puţin grăsimea de la suprafaţă (ca să se topească mai uşor şi să nu se încovoaie bucăţile în timpul coacerii).

Puse în tigaia rece şi uscată, am dat drumul la foc mediu, 4 minute pe prima parte, 2 pe celaltă şi neapărat 30 de secunde pe partea crestată. Dacă e tigaia rece, se topeşte multă grăsime. Dacă e fierbinte ca toţi dracii, doar’ se caramelizează carnea la suprafaţă repede şi grăsimea tot înăuntru e, deci e alegerea ta.

piept de porc

piept de porc

Am încins cuptoru’ la 180 de grade, setat pe modu’ grill (dacă se poate), l-am pensulat cu un amestec făcut dintr-o linguriţă de miere şi două de sos de soia plus ceva fulgi de chilli. În cuptor 5 minute.

piept de porc

Între timp, mazărea am fiert-o după o tehnică revoluţionară, adică fix cum scrie pe pachet (eu am avut 450 de grame). Peste sedimentele şi grăsimea din tigaie lăsate de Sus scrofa domesticus, am pus 2 linguri de oţet şi am amestecat şi redus la jumate amestecu’.

piept de porc

Morcovii i-am pus peste reducţia asta cu gust intens de porc, i-am sotat la foc iute 3-4 minute, erau gătiţi da’ mai aveau viaţă, iar la final,  presărat nişte susan alb şi negru (ştiu că negru nu are nimeni şi nici nu e nevoie sincer de el, da’ eu îl aveam şi l-am folosit).

piept de porc

Morcovii sunt gata.

piept de porc

Cât timp am făcut morcovii, am scos carnea, am întors-o, am pensulat-o şi pe partea asta şi am băgat-o încă 4 minute în acelaşi cuptor.

Mazărea era gata şi ea, ce chestie. Pe dânsă am băgat-o la un blender vertical cu o jumătate de cană din apa în care a fiert, sare, piper şi două cubuleţe de unt, am apăsat pe buton 20 de secunde şi era gata. Dacă nu aveţi blender vertical, un pasator de mână e bun, chiar şi un robot de bucătărie va face treaba bine.

piept de porc

Am scos carnea, am lăsat-o 3 minute să îşi tragă sufletul şi am aplicat tehnica supremă de plating, pentru că atâta pot şi mi-era şi foame.

piept de porc

Una lângă alta şi ceva peste.

piept de porc

Bun? FOARTE BUN.  Bon appétit.

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>