Păstrăv en papillote

p6

Acest fel de mâncare franţuzit, tradus mai băştinaş “păstrăv la pungă”, reprezintă, în general, un mod foarte simplu şi elegant de a găti peştele. Noi, în România, în 70% dintre cazuri folosim prăjitul peştelui ca metodă “tradiționalǎ” de preparare, iar, în rest, îl facem la grătar, plachie sau mai ştiu eu ce saramură. În cazul de faţă, metoda de gătire este la abur, o chestie foarte mişto care dă rezultate destul de “curate” atât pentru gust, cât şi pentru vasele ce așteaptǎ sǎ fie spălate după.

După ce ţi-ai “pescuit” peştele de la magazin, pentru preparare o sǎ ai nevoie de:

  • Ce legume ai prin casă;
  • Sare, puţin ulei și cam atât.

p1

Personal, sunt de părere că reţetele sărate au nevoie doar de un ghid de realizare, de o idee și tocmai de aceea nu am dat cantităţi exacte, fiecare fiind liber să îşi folosească imaginaţia.

Imaginaţia mea m-a îndrumat să procedez aşa:

Am pregătit toate cele trebuincioase pentru a le avea la îndemână – le-am spălat, le-am feliat şi le-am pus deoparte pentru asamblare. Cu roşiile am mers un pic mai departe şi, pentru că sunt creştin, le-am făcut o cruce finuţă în moţuri şi le-am trimis direct la Therme pentru un botez în apă fierbinte timp de 45 de secunde. Am urmat aceastǎ procedurǎ pentru a le da jos pieliţa (practic, roșia se dezbracă singură dacă faci aşa), deoarece aceasta nu are niciun gust şi nici nu este digerată de stomac. Apoi, le-am scos şi seminţele, lǎsând doar pulpa roşiei întru folosire.p2

Pentru asamblare, am plecat de la premisa că, dacă peştele atinge folia, o să rămână lipit acolo (că aşa am eu noroc, de obicei), motiv pentru care i-am pregătit un “aşternut” din lămâie şi ceapă verde. Când am terminat de asamblat patul de legume, l-am stropit cu puțin ulei, am presărat nițicǎ sare şi am pus deasupra peştele pe care, de asemenea, l-am uns şi l-am sărat.  Am închis folia şi am bǎgat-o în “furnal” (încins în prealabil) pentru  30 de minute.

p3

p4

Cu restul de ceapă şi roşii m-am purtat mai asiatic aşa: le-am marinat în nişte ulei, zeamă de lămâie, sare, zahăr şi aș fi pus şi susan, dacă aş fi avut. Toatǎ aceastǎ operațiune am făcut-o cu 2-3 minute înainte ca peştele să fie gata, pentru că n-am vrut sa fie nici crude (mai ales ceapa), dar nici fleoşcăite.

p5

Când peştele este gata, îl trânteşti pe masă şi arunci restul de legume marinate peste el. Carnea trebuie să fie albă şi moale, legumele mai mult spre al dente, iar gustul per total trebuie să fie fresh şi simplu.

Că îl mănânci într-o seară romantică sau nu, pune un pahar de vin alb alături şi nu uita să te feliciţi că nu ai niciun vas de spălat (asta dacă îl consumi direct din folie, desigur).

p6

Spor la treabă!

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>