Pastele Supreme – Aglio Olio e Peperoncino

spaghete aglio olio

Cele mai bune chestii de mâncat sunt şi vor fi mereu chestiile simple. Pentru mine, pastele astea sunt chintesenţa carbohidraţilor şi esenţa făinoaselor, iar, când sunt combinate cu Sfânta Treime a gusturilor, cunoscută ca fiind alcătuită din ULEI, USTUROI şi ARDEI IUTE, pot spune că au un efect NUCLEARO-GASTRONOMIC răvăşitor.

Părerea mea e că pastele astea sunt bune absolut oricând, la orice oră şi în orice condiţii. O să îţi mulţumească şi soacra venită în vizită, îţi vor garanta succesul şi într-o seară specială (ştii tu) sau, pur şi simplu, îţi vor potoli foamea atunci când o să te întorci de la scârbiciu după 784 de ore muncite din greu.

spaghete aglio olio
Ingredientele sunt minimale, timpul de gătire e fix cât scrie pe pachetul de paste + 1 extra minut, deci ce să mai, success garantat.

Primu’ lucru pe care îl fac când gătesc pastele astea e să pun oala cu apă la fiert cu ceva sare în ea, ceva mai multă sare.

Aduc toate ingredientele sub nas ca să le am la îndemână şi mă apuc de treabă. Pătrunjelul îl tai mărunt, usturoiu’ îl tai feliuţe,din lămâie tai un sfert şi cam aia e.

spaghete aglio olio
Pun pastele la fiert şi în ultimele 5 minute din timpul de fierbere pun ulei de măsline (şi nu de măZline cum tot aud peste tot) într-o cratiţă, adaug usturoiul şi peperoncino şi le las la foc mic spre mediu timp de 4 minute, având grijă ca usturoiul să nu se ardă. Sare, piper după gust.

spaghete aglio olio

Cât ulei? Fiecare pune cât vrea, eu pun cam 50 ml per cap de consumator. Cât usturoi? 3 căţei graşi ar trebui să fie suficienţi pentru o persoană. Cât peperoncino? După gustu’ fiecăruia, da’ măcar o linguriţă cu vârf să fie acolo.

spaghete aglio olio
Când pastele sunt gata, opresc focu’, pun pastele în tigaie, pătrunjelu’ tocat, storc sfertul de lămâie, mai pun puţină apă de la paste, amestec bine şi cam aia e.

spaghete aglio olio
Pentru că sunt un purist şi îmi place să trăiesc în peşteră, nu pun parmezan pe deasupra. În schimb, îmi mai pun puţin peperoncino şi puţin ulei de măsline (şi nu de măZline), închid ochii şi gust.

spaghete aglio olio
Forţă Nucleară Absolută. Unde mai pui că nici nu miroşi a usturoi după.

spaghete aglio olio
Forţa fie cu tine şi Bon appétit.

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

2 Comments
  1. Asta fac diseara…am paste proaspete; nu-s purista, dar ma prefac, ca sa nu mai cumpar si parmezan pe langa cele 5 alte feluri de branza deja existente in frigider. Iar maine recidivez cu rasolul de vita….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>