Pȃinea zeilor – Pită făcută ȋn colibă

pitta bread
Pita proaspătă este pȃinea zeilor și nu am exagerat deloc cu această afirmație. Cȃnd e rece și ai o chestie ȋn care să o vȃri, gen o salată de vinete, e posibil să leșini de plăcere, iar cȃnd e caldă, simți ori că ai ȋnviat, ori că ești deja ȋn rai.

Cum mie ȋmi place să trăiesc senzații tari, am făcut pȃinicile astea de 3x ȋn 2 zile, iar pe cȃntar se vede, dar nu ȋmi pare rău.

Versatilă, moale, caldă, rece, pită să fie.

Rețeta e aproape la fel cu cea de la focaccia, doar tehnica diferă.
Pentru 6 pite d-astea o să fie nevoie de:

1 bol cu 285 de grame de apă călȃie peste care am pus 10 grame de drojdie proaspătă. Am ȋnvȃrtit cu telul de 2x şi am lăsat treaba 5 minute ȋn pace.

pitta bread
15 grame de ulei peste apă (ca să fie 300 grame de lichid), vȃrf generos de sare și 500 de grame de făină peste toate astea.

pitta bread
Am amestecat, frămȃntat 5 minute, am lăsat la dospit o oră.

pitta bread

pitta bread
Am ȋmpărțit aluatul ȋn 6, am făcut bile frumoase și rotunde de aluat.

pitta bread
Am pus mălai sub plăcințelele astea turtite cu făcălețul și am mai lăsat coca la crescut 10 minute cȃt se ȋncălzea cuptorul la 250 de grade (sau cȃt de fierbinte se poate).

pitta bread

Tot ȋn cuptorul ăsta cald ca iadul am pus, pe treapta de jos o tavă de cuptor neagră (se coace pȃinea mai repede pe ceva negru) ca să fie fierbinte ca toți dracii cȃnd pun pȃinea pe ea.

pitta bread
Le-am introdus cȃte 2 ȋn furnalul fierbinte, ca să nu le ard sau știu eu ce alte chestii (că sunt foarte talentat la asta), 3 minute pe prima parte. ȋn cuptor s-au balonat cam așa:

pitta bread
Le-am ȋntors și pe cealaltă parte preț de 1 minut și jumătate și le-am scos, le-am acoperit bine cu un șervet curat să se ȋnmoaie și să facă puțină saună, și am repetat procedeul cu toate celelalte.

La final făcusem multă mizerie, ȋn stilul meu, dar pȃinea a meritat fiecare secundă pe care am petrecut-o făcȃnd curat după mine.

pitta bread
Poți să bagi chestii ȋn ea, poți să pui treburi pe ea, poți să o mănȃnci ca atare, important e să o ȋmparți cu cei dragi sau să o mănȃnci singur, eu ȋnteleg ȋn ambele cazuri.
Faceți Pită, oameni buni!

pitta bread

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>