Nici Brownies, nici Blondies, ci BRONDIES!

blondies

Nu am înţeles niciodată de ce în ţărişoara asta facem doar Maronele (căci aşa s-ar traduce cuvântul “Brownies”, dacă tot ne dǎm mari traducători şi atoatecunoscători) şi niciodată Blondine alias Blondies (verişoarele mai delicate şi mai finuţe ale Maronelelor).

Eu oricum nu aveam chef să fac nici una, nici alta, ci voiam ceva mai “speşăl”, aşa că am făcut BRONDIES, o chestie hibrid, un soi de Beyoncé la care ai visat toatǎ viaţa ta.

Ca să-ți iasǎ și ție aşa ceva, o să începi prin a face un beurre noisette din 170 de grame de unt, desigur. Cum faci asta? Iac-așa:

  • Pui untul pe foc.

blondies

  • Îl laşi să se topească.

blondies

  • Îl laşi pe foc până arată cam aşa şi are un miros plăcut pe care, cu siguranțǎ, îl regăseşti atunci când coci nuci sau arahide la cuptor.

blondies

Procesul chimic e simplu, se separă lipidele de proteinele din lapte, cele din urmă se ard şi se depun pe fundul cratiței (pe care îţi recomand să o speli imediat ce termini cu treaba asta).

Poţi desigur să foloseşti untul simplu, însă nu vei mai face Brondies şi nici gustul nu va mai fi la fel.

Pune untul astfel pregătit într-un bol mare şi lasă-l să se răcească 2-3 minute. Apoi, cu ajutorul unui tel,  încorporează 280 de grame de zahăr brun, o linguriţă de praf de copt şi o jumătate de linguriţă de sare.

blondies

Sparge două ouă peste mixtura de mai devreme (fără coaja din poze, preferabil) şi pune şi nişte esenţă de vanilie de calitate sau un baton de vanilie, dar pune cu generozitate, ăsta trebuie să fie gustul vedetă al acestei prăjituri.

blondies

La final, trebuie să arate cam aşa.

blondies

Încorporează cu o spatulă fără prea multe mişcări 225 de grame de făină cu conţinut proteic mic.

blondies

Adaugă 200 de grame de ciocolată tăiată în bucăţi mici; eu am folosit ciocolată albă, tu poți pune ce îţi place ție.

blondies

Transferi totul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi pui din loc în loc (dacă vrei şi ai la îndemână, desigur) nişte cremă de-aia de alune mai mult sau mai puţin celebră de care îţi place ţie.

blondies

Se coace pentru 20-25 de minute la 170 de grade şi se lasă la răcit măcar 15 minute.

blondies

La gust e nasoală rău, e moist aşa şi dulce şi luxoasă, dar cel mai nasol e că mai dai din loc ȋn loc peste nişte ciocolată albă topită. Ce să mai, cea mai nasoală dintre cele trei verişoare, de-aia nu mai fac eu nici brownies, nici blondies, pentru că vin mereu în vizită Brondies.

blondies

Csf, n-ai csf, e mișto gǎtitu’.

blondies

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>