Mousse de Ciocolată

Mousse de Ciocolată

Să faci un mousse de ciocolată bun nu necesită nicio facultate sau vreo diplomă de cofetar şcolit la Paris. Ceea ce îţi trebuie neapărat sunt 15 minute de preparare, 4 ingrediente de bază şi răbdare să nu sari pe el măcar o oră cât stă la rece.

Pentru 3 porţii şi încă nişte cremă rămasă în bol (pe care o poţi linge după ce pui Mousse-ul în forme), ai nevoie de:

  • 160 de grame de ciocolată, preferabil neagră şi de calitate;
  • 20 de grame de unt;
  • 1 linguriţă cafea instant (ness) sau alte arome- opțional;
  • 4 ouă medii separate în gălbenuşuri şi albuşuri;
  • O puşcătură mică de sare şi 40 de grame de zahăr.

Am zis 4 ingrediente, iar eu zic că sunt 4 –  ness-ul e opțional, iar sarea nu se numără, deci rămân 4.

Totul se face în două boluri, trei timpi şi două mişcări, deci porneşte cronometrul şi treci la treabă.

Începi prin a topi untul şi ciocolata pe baie de aburi, amestecând din când în când.

Mousse de Ciocolată

Când e omogen, dă bolul la o parte de pe baia de aburi şi lasă-l 30 de secunde să se răcească puţin. Adaugă gălbenuşurile şi aromele dorite (eu am pus cafea instant, pentru că ciocolata şi cafeaua merg de minune împreună).  Amestecă bine şi pune din nou bolul pe baie de aburi, amestecând constant timp de un minut pentru ca ouăle sǎ se pasteurizeze.

Mousse de Ciocolată

Ar trebui să se mai îngroaşe puţin şi să arate cam aşa:

Mousse de Ciocolată

Dă bolul ăsta la o parte şi dǎ-i pace cât timp baţi în alt bol, tot pe baie de aburi, albuşurile cu sarea şi zahărul până îşi triplează volumul şi sunt foarte ferme.  Amestecă energic, folosind mixerul sau un tel pentru că altfel îţi va ieși omletă de albuşuri.

Mousse de Ciocolată

Poţi să faci totul la rece dacă ţi se pare ok să consumi ouăle crude, dar eu nu am încredere în niciun ou din comerţ, deci da, le pasteurizez. Tu faci cum crezi.

Mousse de Ciocolată

Adaugă o treime din albuşuri în amestecul de ciocolată şi gălbenuşuri şi amestecă bine. Nu vrei să aerezi mixtura momentan, ci doar să o faci mai fluidă şi mai usor de manevrat, deci dă-i bătaie, n-ai de ce sǎ-ți fie frică.

Mousse de Ciocolată

Restul de albuşuri se încorporează cu mişcări largi şi ample, d-alea de sus în jos şi de jos în sus. Ȋn etapa asta, vrei să păstrezi cât mai mult aer.

Mousse de Ciocolată

În final trebuie să arate cam aşa.

Mousse de Ciocolată

Pui mousse-ul în pahare, boluri sau ce ai la ȋndemȃnǎ şi le parchezi în frigider pentru minimum o oră (preferabil două ore sau chiar peste noapte, dar e bun de consumat şi după o oră; dacă pregǎtești mousse-ul într-o formă mare, e posibil să fie nevoie sǎ ȋl lași puțin mai mult timp în frigider).

Mousse de Ciocolată

Când le scoţi din frigider, arată cam aşa:

Mousse de Ciocolată

Le ornezi cu ce vrei tu sau nu le ornezi deloc, dar merg de minune cu fructe proaspete, mai ales cu zmeură.

Mousse de Ciocolată

Mousse de Ciocolată

Mousse de Ciocolată

Aerat şi cremos, dulce şi acrişor de la zmeură –  un adevǎrat deliciu, ce să mai.

Mousse de Ciocolată

Pentru o seară romantică sau doar pentru tine, e la fel de bun, deci spor la treabă!

 

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>