Guaranteed to get you laid – Spaghetti Bolognese

 

Nu e nicio vrǎjealǎ, e fix cum am zis. Dețin rețeta supremǎ de ragù alla Bolognese fǎcut în casǎ, rețetǎ testatǎ, retestatǎ, am fǎcut și comparații, degustǎri publice și tot ce a fost nevoie ca sǎ mǎ asigur cǎ titlul e unul corespunzǎtor, ceea ce și este.

Deci tu gǎsești compania potrivitǎ, eu vin cu rețeta, așa cǎ Doamne ajutǎ.

În rețeta “originalǎ” de ragù alla Bolognese se specificǎ un timp de 2 ore de gǎtire și ȋnvȃrtire a sosului, chestie pe care nu o face mai nimeni, deși gustul se dezvoltǎ pe mǎsurǎ ce timpul trece, ȋnsǎ eu am gǎsit o metodǎ prin care pǎstrez gustul și reduc timpul de ȋnvȃrtit ȋn oalǎ la 40 de minute, dupǎ cum urmeazǎ:

Treaba  ȋncepe cu un morcov mai mic, o ceapǎ medie și un cǎțel de usturoi mare și gras, toate date pe o rǎzǎtoare roz.

spaghetti bolognese

Morcovul și usturoiul pe “a micǎ”, ceapa pe “a mare”. Etapa asta face un sos mai fin și mai scurteazǎ timpul de gǎtire, deci o recomand, adicǎ așa trebuie procedat.

Într-o oalǎ cu fund mai plin (ca al partenerului), se pune niște ulei și se cǎlesc pe foc potrivit treburile rase mai devreme. Se pune sare ȋncǎ de la ȋnceput pentru ca legumele sǎ elimine conținutul de apǎ cȃt mai repede și sǎ-și intensifice aroma.

Dupǎ vreo 7-8 minute, se bagǎ ȋn schemă carnea tocatǎ (500 grame – 15% grǎsime) și se ȋnvȃrte ȋn oalǎ cu pasiune si devotament, sfǎrȃmȃnd bine carnea.

spaghetti bolognese

Sosul final trebuie sǎ aibǎ o consistențǎ plǎcutǎ și sǎ nu aibǎ conglomerate de carne tocatǎ prin el. Dupǎ 3-4 minute, proteina ȋncepe sǎ elimine conținutul de apǎ, iar cȃnd apa se evaporǎ complet, se lasǎ ȋn continuare carnea pe foc timp de 2-3 minute ca sǎ se topeascǎ până și cele mai mici bucǎți de grǎsime rǎmase ȋn fibrǎ.

O searǎ reușitǎ fǎrǎ un vin bun se poate, dar e mai greu, deci pentru o reușitǎ garantatǎ se deschide un vin bun gen Trompi, Tedi și alte d-astea demiseci și se servește ca starter al acestui preparat și un sfert de pahar se toarnǎ și ȋn oalǎ (pentru culoare și gust), alǎturi de niște sos de soia.

spaghetti bolognese

Se lasǎ la evaporat 1 minut și se adaugǎ o lingurǎ de pastǎ de tomate sau 2 de ketchup. Dupǎ 30 de secunde, se adaugǎ o cutie de roșii despielițate mǎrunțite și 1 canǎ cu apǎ și se lasǎ pe foc mic timp de 40 de minute.

spaghetti bolognese

Ca sǎ nu bolboroseascǎ peste tot aragazul și să sară peste toată faianța se pune capacul, dar nu de tot, ci “așea ȋntr-o rȃnǎ”.

spaghetti bolognese

Sare, piper, ce ierbǎraie/condimentǎraie se dorește și se amestecǎ din cȃnd ȋn cȃnd cu dragoste și atenție.

Dupǎ 40 de minute se oprește focul, se adaugǎ 50 grame de ciocolatǎ neagrǎ, 50 de grame de unt și se amestecǎ pȃnǎ la ȋncorporare.

spaghetti bolognese

Este incredibil de bun a doua zi, but “ain’t nobody got time for that”, deci se servește cu ce tip de paste se dorește sau pe pȃine, cu orez sau cine știe ce alte fetișuri are fiecare.

Vin ȋn pahare, benzinǎ ȋn rezervoare. Spor!

 

 

 

 

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>