Frigărui de pui cu garnitură de varză picantă

Frigarui de pui

Cred că am mai spus că nu prea sufăr puiul. Totuşi, pentru că sunt bipolar, mi se mai face poftă, din când în când, de gustul celui mai consumat şi, în acelaşi timp, celui mai maltratat tip de carne de pe planeta asta.

Şmecheria la “reţeta” asta e că se face repede şi merge băgată pe sub nas seara când vii de la scârbiciu sau o poţi încropi rapid chiar şi când ai invitaţi prenţioşi.

Cum procedezi?

Păi, în primul rând, trebuie să ucizi o găină sau un cocoş. De obicei, faci asta mergând la “ultra-mega-market” şi punând mâna pe un pachet de carne de pui (piept sau pulpe dezosate). Discuţia cu pui organic vs. pui-care-a-mâncat-bătaie-şi-a-stat-în-aceiaşi-3-centimetri-toată-viaţa nu prea are sens.

E foarte simplu, în funcţie de câţi bani ai, cumperi ce poţi. Aşa că maimuţele care scriu pe net că trebuie să cumperi NEAPᾸRAT pui organic pentru reţete, să mai ia o pauză.

Reţeta:

Frigarui de pui

Puiul l-am tăiat cubuleţe de mărimi relativ egale şi l-am vârât într-un bol în care am pus iaurt (4 linguri), o linguriţă de miere şi nişte condimente pe care le-am zdrobit pe loc în mojar (piper boabe, chimion, seminţe de coriandru, am mai pus nişte cimbru proapăt, boia, pudră de usturoi, mentă şi nişte zeamă de lămâie).

 

Am amestecat bine toate astea şi am lăsat puiul să se marineze timp de 20 de minute.

Frigarui de pui

Între timp, am tăiat varza fin şi am feliat mult ardei iute (poţi pune puţin ardei iute sau deloc, până la urmă tu eşti Leonardo da Vinci al Mona Lisei tale). Am mai tocat mărunt şi o jumătate de căţel de usturoi căruia i-am scos germenul din interior, pentru că voiam să mai respire şi alţi oameni lângă mine şi apoi m-am apucat de treabă.

Am format frigăruile (fără să bag 74 de bucăţi de carne pe băţ) şi le-am pus pe grătar. Iaurtul se va arde şi va forma o crustă. Dacă nu îţi place chestia asta, mai înlătură din iaurt înainte să le pui pe grătar, dar mie unul îmi place.

Frigarui de pui

Între timp, am încins ca toţi dracii o tigaie cu fundul gros, am pus puţin ulei şi am pus varza, usturoiul şi ardeiul înăuntru.

Frigarui de pui

Cu o mână răsuceam frigăruile şi cu o mână învârteam varza. Vecinii care se uitau la mine pe geam cu binoclul mi-au pus porecla Armin Van Frigăruiăn şi aşa mi-a rămas de atunci.

Frigarui de pui

Varza trebuie gătită la foc iute ca să rămână puţin crocantă, deci nu am exagerat cu făcutul pe dj-ul, iar la final i-am pus nişte pătrunjel.

După 6 minute erau toate gata.

Frigarui de pui

Greu? Sigur că nu. Gustos? Sigur că da.

Frigarui de pui

Bon appétit.

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

8 Comments
  1. Varza ai taiat-o la cutit sau cu mandolina?
    In penultima poza grigaruile sunt pe hartie de copt. De ce?

    Multumesc si pentru celelalte retete … si da, eu iti citesc toate retetele de cum apar.

    1. Varza am feliat-o cu mandolina pentru ca o am si pentru ca imi place cum arata asa. Daca nu o aveam, cu manuta si cutitul ii faceam felul. Frigaruile stau pe foaie de copt pentru ca nu imi placea cum aratau in poza pe farfurie :).

      Si eu multumesc pentru lecturarea retetelor asa prompta :)).

      1. Mie mi-a placut mai mult varza decat carnea. In felul acesta nu am facut sau mancat niciodata. Eu am pus 4 ardei bulgaresti (ca tot e plina piata de ei) si unul singur iute. A iesit tare-tare buna. Multumesc de idee !
        PS partea mai putin buna a fost ca varza s-a lipit de cratita si a fost ceva munca de curatare 🙂

        1. La mine nu se lipeste de tigaie niciodata, probabil am una mai buna.
          Si mie imi place mai mult varza decat carnea, nu prea mai sufar puiul in ultima vreme :).

          Ma bucur ca v-a placut si imi pare rau de frecatul vasului :))

  2. Foarte bună ideea cu varza picantă. Eu am pus și morcov feliuțe, iar la frigărui dovlecel​. Mulțumesc!

  3. Iute-iute, focul, zic, dar trebe să și scadă un pic. Varza, bre, de ea vorbim, că-i mustoasă, nu puțin. Foc mare, adevarăt, dar călitul e “ciudat”. Până facem puiul tuci varza e încă pe bulbuci. So, io zic că e cinstit să o punem la “călit” un picuț mai de devreme. Că are și timp să scadă, să-ți lase zeama toată, se și racorește, până puiul se rumenește.
    My humble opinion, chef!

    1. Nu sunt eu nici chef şi nici nu mă pricep aşa bine la rime ca Dumneavoastră, da’ mă pricep la mâncat chestii care îmi plac. În cazu’ din faţa ochilor, îmi place varza călită fix cât am zis în pseudo-articolu’ de mai sus. Până la urmă, fiecare e Gordon Ramsay (desi e mai şmecher să fii Jamie Oliver) la el în bucătărie şi e liber să îi facă felu’ verzei cum are chef :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>