Focaccia

 

Focaccia

Îmi place să frământ cocă. Sunt aproape dependent de frământat cocă. Nu e nicio ruşine în asta. Ba chiar sunt mândru. Frământ coca în funcţie de stare. Uneori frământ coca într-un mod finuţ, alteori o trântesc şi sunt rough and stuff.

Trecând peste acest intro semi-dubios, dacă vrei sǎ simți ȋn casǎ mirosul de pâine proaspăt coaptă, dacă vrei să-i rupi colţul şi să îl mănânci lacom sau dacă vrei, pur și simplu, să îţi răsfeţi familia sau invitaţii cu o pâine belea, iată ce trebuie să faci.

Cântăreşti 300 grame (sau ml) de apă savuroasă de la chiuvetă.

Focaccia

Pui peste ea un pliculeţ (7g) de drojdie uscată sau 10 grame de drojdie proaspătă, amesteci bine şi le laşi “să se cunoască bine (oh, baby)” timp de 2 minute.

Focaccia

Mai cântăreşti 500 de grame de făină pentru pâine sau cozonac, adaugi puţină sare şi amesteci cât să fie relativ amestecate sau cât să arate cam aşa:

Focaccia

Răstorni treaba pe masă şi faci ce am zis eu în primul paragraf că îmi place mult să fac timp de 4-5 minute. Am făcut reţeta asta de multe ori şi în funcţie de umiditatea aerului din casa ta şi de făina pe care o foloseşti, e posibil să mai fie nevoie de 10 grame de făină ca să nu se lipească tanti coca de suprafaţa pe care frămânţi şi/sau de tine.

Focaccia

Se pune apoi într-un bol “pensulat” cu foarte puţin ulei, se “pensulează” şi coca finuţ, se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit 1 oră sau până arată cam aşa:

Focaccia

Dacă vrei să faci o focaccia mai specială, poţi face un ulei aromatizat cât timp creşte coca (sau cât timp se ȋnmulțește drojdia) ca să o ungi pe deasupra. Eu am făcut unul din pătrunjel, mărar, usturoi şi leuştean.

Focaccia

Pentru că am blender d-ăsta, le-am pus cu cozi cu tot, dacă nu ai, nu-i bai, poţi foarte bine să toci totul foarte mărunt de mână, să le zdrobeşti în mojar sau să le pasezi cu un blender de mână vertical.

Focaccia

Toate combinate cu 100 ml de ulei de floarea-soarelui,  iar la final am pus nişte sare, piper şi fulgi de chilli. Nu pune ulei de măsline aici, pentru că îl iroseşti. Pâinea se coace la 220 de grade, iar uleiul de măsline are punctul de ardere la 180-190, deci nu e o alegere grozavă.

Am băgat degetele în ea ca să pot pune uleiul aromatizat peste ea şi în toate aceste găurele, să fie arome, să fie treburi, chestii, socoteli.

Focaccia

Am mai lăsat-o 20 de minute la dospit cât s-a încălzit cuptorul bine şi am copt-o timp de 20 de minute la 220 de grade cu ventilaţie.

După 20 de minute, am scos tava din cuptor, am pensulat puţin ulei aromatizat peste şi am acoperit tava cu o foaie de copt şi apoi cu un şervet, ca să intre aburul degajat înapoi în pâine și să o facă super moale.

După 10 minute de aşteptare, am scos minunea din tavă, i-am tras două poze şi m-am bucurat de ea. Am ţinut uleiul aproape să scufund pâinea în el ori de câte ori aveam chef.

Focaccia

Închisă bine într-o pungă, rămâne moale şi delicioasă timp de 3 zile (dacă rezistă atât pe masa ta).

Spor la frǎmȃntat!

 

 

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>