File de macrou cu barabule noi și chestii verzi

File de macrou

Sar din nou cu rețetele menite să fie făcute după 725 de ore de scȃrbiciu, cȃnd tot ce vrei este fie să bagi la maț și să te culci, fie să te culci direct. Acum, fiecare face cum crede și fiecare e stăpȃn pe trupul lui, da’ peștele e ȋntotdeauna o alegere bazată, mai ales seara. Eu, de cȃnd mai mult mă rostogolesc decȃt merg, apreciez mai mult peștele decȃt porcu’, găina bătută ȋn crescătorii sau chiar vita, deci uite cum stă treaba.

Totul ȋncepe cu niște pește, ȋn cazul meu macrou, da’ merge orice pește ȋți place. Peștele ăsta fie ȋl faci tu fileuri, fie ȋl cumperi deja filetat, fie ȋl bagi la cuptor ȋntreg (fără intestine totuși).

File de macrou

Eu iubesc macroul, deci macrou a fost pentru mine. Mereu proaspăt, niciodată congelat. Pe ăla congelat te sfătuiesc să ȋl ții in congelator și să ȋl folosești cȃnd nu mai ai ciocan pentru cuie sau să bați șnițele cu el.

Avantajul cȃnd ȋl filetezi tu, e că poți da peste așa ceva:

File de macrou

Ce sunt chestiile albe? Lapți. Glande sexuale masculine. Aici aș fi intrat puțin ȋn detalii, da’ nu are sens, deci pe ăștia ȋi faci pane cu puțin mălai ȋn compoziție și ȋi prăjești. Absolut delicioși.

Peste fileurile de pește am pus un amestec făcut din 3 linguri de ulei, o lingură de boia dulce, 2 căței de usturoi și o bucată de ghimbir mare cȃt degetul meu mare de la piciorul stȃng, zdrobite toate pȃnă la consistența de pastă.

Am uns peștele cu amestecul de mai sus și l-am lăsat 10 minute să ȋși tragă aromele.

File de macrou

 

Între timp m-am ocupat de cartofi. Erau noi, deci nu le-am făcut prea multe. Nu i-am decojit, doar i-am spălat bine cu un burete. Pe unii i-am lăsat așa, pe alții i-am tăiat, astfel ȋncȃt să fie toți de dimensiuni similare.

Oală cu apă, sare, i-am fiert 15 minute sau pȃnă cȃnd erau gata.

Am pus sare pe fileuri și le-am băgat și pe ele cam 12 minute la cuptor la 180 de grade sau pȃnă arătau așa:

File de macrou

Cartofii i-am scurs, i-am lăsat puțin să iasă aburul din ei și i-am sfărȃmat grosier cu o furculiță.  Am pus peste ei 2 cepe verzi tăiate mărunt și dressing-ul clasic de salată la care am mai pus o linguriță sănătoasă de muștar. Dressing-ul clasic de salată este 1 parte oțet sau zeamă de citrice + 3 părți ulei. E o salată clasică de cartofi cu ceapă verde și dressing de muștar.

File de macrou

Pentru salata din farfurie am folosit valeriană, pătrunjel și cȃteva roșii cherry. Am folosit același dressing, da’ fără muștar.

La plating sunt o nulitate, deci mereu o să le pun una lȃngă alta și ceva peste.

File de macrou

La gust ȋnsă pot spune că sunt ZEU. Am mȃncat pe nerăsuflate, chiar stȃnd ȋn picioare. Pur și simplu era prea bun.

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>