Devil’s Chocolate Cake

tort de ciocolată

Nu ştiu cum fac alţii torturile de ciocolată, dar al meu trebuie să fie absolut negru, iar aspectul lui să îţi contureze în subconştient definiţia desertului suprem.

Unii fac torturile din plăcere, eu fac torturile cu nervi, pasiune şi precizie şi imi ies al naibii de bine.

Nu susţin că deţin reţeta supremă pentru tortul de ciocolată, însă cu siguranţă nu sunt departe, deci iatǎ:

 • Grad de dificultate – 10/10, timp de preparare 4 – 5 ore (mi-a luat cam 5 ore ȋn total, însă am lucrat la el în etape, timp de două zile).
Pentru decoraţiunea de ciocolată (opțional):
 • 500 de grame de ciocolată neagră (am folosit 75%, mai puţin de 55% nu recomand).
Pentru crema de ganache:
 • 1 borcan de 400 de grame de cremă Lotus cu biscuiţi Speculoos (poate fi înlocuit cu Nutella);
 • 160 de grame de ciocolată neagră;
 • 160 de grame de ciocolată cu lapte;
 • 300 de grame de frişcă lichidă;
 • 1 pişcătură de sare.
Pentru blaturi:
Lichide:
 • 340 de grame de lapte bătut;
 • 340 de grame de ulei (preferabil de floarea soarelui);
 • 150 de grame de ou, adică 3 ouă mari;
 • 10 grame esenţă de vanilie;
 • 1 lingură oţet.
Uscate:
 • 600 de grame de zahăr (da, 600!);
 • 420 de grame de făină (eu am folosit făină cu conţinut proteic de 10%);
 • 130 de grame de cacao cât mai neagră, pentru a face blaturile foarte negre şi “ciocolătoase”;
 • 2 linguri de bicarbonat de sodiu;
 • 10 grame de lapte praf (opţional, dar ajută la textura umedă finală a blatului);
 • 2 pişcături generoase de sare.

Pregătirea în avans şi organizarea reprezintǎ cheia reuşitei acestui tort. Să cântăreşti totul în avans şi să pui în boluri lucrurile cântărite, pentru ca mai apoi să le ai la îndemână când e nevoie – ǎsta este pasul cel mai important, dupǎ pǎrerea mea.

Am început cu decoraţiunea.

Am topit ¾ din cantitatea de ciocolată pe baie de abur, iar când treaba era omogenă am introdus restul de ¼ din ciocolata ramasă pentru a încerca o temperare a ciocolatei fără termometru.

tort de ciocolată

Am dat bolul deoparte de pe baia de aburi, am topit în căldura remanentă restul de ciocolată, am întins-o ȋn strat subţire pe foaie de copt, am pus altă foaie de copt peste, am rulat relativ  strâns şi am pus la rece ruloul astfel obţinut pentru cel puţin două ore.

tort de ciocolată

Cantitatea de cicolată produce două rulouri ca cel din poză.  Eu le-am folosit pe amândouă.

tort de ciocolată

Pentru cremă, topeşti pe baie de aburi frişca lichidă şi ciocolatele şi le omogenizezi cu mişcări gentile. Laşi puţin la răcit ganache-ul obţinut, după care adaugi crema de biscuiţi (eu am luat-o de la Mega), amestecând cu un mixer sau cu un tel.

tort de ciocolată

tort de ciocolată

Mare atenţie –  e posibil ca în funcţie de ciocolata pe care o folosești  să se separe crema. Dacă vezi că se întâmplă aşa ceva, o pui înapoi pe bain-marie şi o laşi să se topească încet, adăugând puţin câte puţin unt până cȃnd se  coagulează din nou masa de cacao şi cea de unt de cacao care se separă.

Eu am amestecat puţin pentru a aera mixtura, după care am pus-o într-un bol şi am lăsat-o în pace la temperatura camerei.

tort de ciocolată

Crema asta de biscuiţi este incredibilă şi o recomand ȋn primul rȃnd pentru că dă un gust incredibil, unde mai pui că este şi în topul noilor mele obsesii, alături de siropul de arţar şi untul de arahide.

Pentru blaturi –  clasic –  pregăteşti cele două boluri.

Cel cu lichide.

tort de ciocolată

Şi cel cu uscate.

tort de ciocolată

În poză puteţi vedea diferenţa dintre cacaua neagră şi cea obişnuită. Eu am folosit 100 de grame de cacao neagră şi 30 de grame de cacao obişnuită.

Se amestecă cele două mixturi.

tort de ciocolată

tort de ciocolată

Am pus la fiert 340 de grame de apă, iar când a clocotit am început să adaug puţin câte puţin din apa fierbinte, amestecând încontinuu până ce toată apa a fost absorbită şi am obţinut textura asta extrem de fină a aluatului. Nu te speria, chiar aşa lichid trebuie să fie. Îţi dai seama că e bine când îşi păstrează forma pe lingură.

tort de ciocolată

Am împărţit compoziţia în două tăvi de cuptor şi le-am copt pe rând câte 25 de minute pe raftul din mijloc al cuptorului la temperatură medie până când au trecut testul cu scobitoarea. Compoziţia este suficientă şi pentru 3 tăvi rotunde cu diametrul de 20-22-23 centimetri.

tort de ciocolată

tort de ciocolată

Le-am lăsat să se răcească complet, după care le-am tăiat cu o formă rotundă de 28 de centimetri.

tort de ciocolată

tort de ciocolată

Cu resturile de blat intenţionez să încropesc un alt desert, însă tu poţi folosi blaturile aşa cum sunt netăiate.

tort de ciocolată

Am luat primul blat şi l-am transferat cu mare grijă (pentru că este incredibil de moale şi de fragil) către suprafaţa de asamblare finală.

L-am însiropat (cu un sirop făcut din 150 de grame de zahăr şi 100 de grame de apă pe care le-am adus la punctul de fierbere şi le-am lăsat la răcit).

tort de ciocolată

Am mai încălzit puţin în cuptor, ȋn jur de 3 minute, crema întărită pentru a o întinde cu mai multă uşurintă pe blatul foarte fragil.

tort de ciocolată

Am pus cremă.

tort de ciocolată

Am pus celălalt blat peste cremă, tot cu mare, mare grijă.

tort de ciocolată

L-am însiropat.

Am mai încălzit puţin crema ca să o pot întinde pe toată suprafaţa tortului (treaba asta ajută decoraţiunea de ciocolată să se lipească de tort).

tort de ciocolată

 

Am adus tuburile de la rece şi cu o mişcare fermă am desfăcut tuburile, obţinând asta:

tort de ciocolată

Aici am început să lucrez repede pentru a nu se topi ciocolata, am pus bucăţile cele mai frumoase şi mai mari pe laterale, iar pe cele mai mici pe deasupra.

tort de ciocolată

Când am terminat de asamblat tortul, l-am pus la rece pentru maturarea gustului minim 8 ore. Tortul trebuie servit la temperatura camerei, așa cǎ recomand scoaterea lui din frigider cu o orǎ sau douǎ ȋnainte de servire.

tort de ciocolată

Sigur că decoraţiunea este opţională şi dificilă de asamblat şi de manevrat, însă mi se pare că este extrem de elegantă şi cǎ exprimă exact ceea ce simt eu în legătură cu torturile de ciocolată.

Când guşti din tort, îţi recomand să stai jos, este foarte posibil să fii şocat de faptul că ai făcut cel mai bun tort de ciocolată din viaţa ta şi, ȋn consecințǎ, să îţi pierzi echilibrul.

tort de ciocolată

 

tort de ciocolată

tort de ciocolată

Aspect demonic, gust demonic, cum era vorba aia? “Welcome to the Dark Side, we have Devil’s Chocolate Cake!”

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>