Cum se face blatul de pizza

blat de pizza

Ȋncǎ de la ȋnceput vreau sǎ mǎrturisesc cǎ sunt obsedat de pizza și mǎ consider un adevǎrat pizza connaisseur. Pizza este my favorite comfort food și my top choice de fiecare datǎ cȃnd vreau fie sǎ mǎ rǎsfǎț, fie sǎ mǎ “porcesc”.

Am ȋncercat la viața mea toate tipurile de blaturi, am bǎgat ȋn aluat toate ingredientele minune, am preparat blaturi folosind zeci de tehnici și de metode, iar ȋn final am descoperit cǎ orice ai face, nu ȋți iese niciunul mai bun decȃt blatul ce conține doar 4 ingrediente.

Pentru 2 blaturi mǎricele, ai nevoie de:
  • 415 grame de fǎinǎ cu conținut mare de proteine (fǎinǎ pentru pȃine sau pentru cozonac, ca sǎ ȋți fie mai ușor cȃnd alegi la raft);
  • 270 de grame de apǎ;
  • 3 grame de sare;
  • Maxim 2-3 grame de drojdie proaspǎtǎ (sau uscatǎ).

Pentru cǎ sunt doar 4 ingrediente și pentru cǎ vrei sǎ ȋți iasǎ bine, TREBUIE sǎ cȃntǎrești totul la gram și sǎ ai o tehnicǎ bunǎ. Ȋn general, aluaturile și prǎjiturile sunt mai mult chimie și aritmeticǎ decȃt gǎtit și improvizație, deci pentru un rezultat autentic și constant, ai neapǎratǎ nevoie de un cȃntar.

Metoda asta presupune o maturare la rece a aluatului, timp de 24 de ore, pentru a obține o anumitǎ texturǎ și un gust specific.

Dacǎ te grǎbești, poți pune 7 grame de drojdie uscatǎ sau 10 grame de drojdie proaspǎtǎ și poți folosi metoda cu dospirea pȃnǎ la dublarea volumului, ȋnsǎ, cu siguranțǎ, nu vei obține același rezultat.

Acestea fiind dezvǎluite, sǎ ȋncepem:

Dizolvi drodjia ȋn cele 270 de grame de apǎ cǎlduțǎ – nu rece, nu fierbinte – cǎlduțǎ. Lasǎ drojdia sǎ se activeze timp de 5 minute.

blat de pizza

Ȋntr-un bol ȋncǎpǎtor, amesteci fǎina și sarea și “sapi” o groapǎ mare ȋn mijloc, unde urmeazǎ sǎ pui amestecul de apǎ și drodjie care acum aratǎ cam așa:

blat de pizza

blat de pizza

Pui amestecul fix ȋn groapa creatǎ.

blat de pizza

Amesteci cu spatula sau cu o lingurǎ pȃnǎ la ȋncorporarea superficialǎ a ingredientelor.

blat de pizza

Formezi o masǎ omogenǎ cu mȃna și o scoți din bol.

blat de pizza

Ȋi tragi o frǎmȃntare sǎnǎtoasǎ pe suprafața de lucru timp de 5-7 minute.

blat de pizza

Dacǎ ai respectat cantitǎțile specificate mai sus și folosești o fǎinǎ cu conținut mare de proteine, este imposibil sǎ ți se lipeascǎ aluatul sau sǎ aibǎ o consistențǎ tare.

blat de pizza

Cȃnd ești mulțumit de consistențǎ, ungi cu ulei bolul unde ai ȋnceput treaba și pui bila de aluat ȋn bol, ungi cu ulei și suprafața bilei, pui folie de plastic și bagi bolul la frigider.

blat de pizza

Dupǎ 4 ore (poți face urmǎtoarea operațiune și dupǎ 2 ore, dar recomandat este sǎ aștepți 4), scoți bolul din frigider și ȋmparți aluatul ȋn 2.

Eu am cȃntǎrit aluatul care avea 676 de grame, am ȋmpǎrțit “ochiometric” treaba ȋn douǎ și am mers din aproape ȋn aproape cu cantitǎțile de aluat, pȃnǎ cȃnd am obținut exact douǎ bucǎți de aluat de 338 de grame.

blat de pizza

Deviza blogului este inginerie ȋn bucǎtǎrie – asta ca sǎ ȋntelegi ce facem aici.

Dupǎ ce ȋmparți aluatul, formezi bile cȃt mai elegante și mai uniforme;

blat de pizza

dacǎ e prima datǎ cȃnd efectuezi o “remodelare corporalǎ” a bilelor, o sǎ descoperi cǎ timpul și experiența va face totul sǎ parǎ mult mai simplu.

blat de pizza

blat de pizza

Cȃnd o termini pe prima, te apuci sǎ o formezi și pe cealaltǎ. Pentru mine, frǎmȃntatul aluatului este ceva terapeutic, probabil ȋmi aduce aminte ca texturǎ de… alte… chestii care, ȋntr-o anumitǎ mǎsurǎ, au o consistențǎ asemǎnǎtoare.

blat de pizza

Cȃnd ieși din transa frǎmȃntǎrii aluatului, le pui pe o suprafațǎ unsǎ cu ulei, ungi și bilele astfel formate cu ulei, le acoperi cu folie de plastic și le pui la frigider pentru restul de 20 de ore de dospire și de maturare.

blat de pizza

A doua zi, le scoți de la rece cu 30 de minute ȋnainte de folosire, pentru a ajunge la temperatura camerei și te bucuri de cel mai bun aluat de pizza pe care ȋl poți face acasǎ.

blat de pizza

Spor la treabǎ!

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>