Cremă de zahăr ars încrucişată cu crème brûlée

creme brulee

Nu suport crema de zahăr ars. Nu mă omor nici după crème brûlée, dar pe amândouă le găsesc interesante ca idee şi un cross între ele mi s-a părut mereu ca fiind un lucru demn de încercat.

De ce nu îmi place crema de zahăr ars? Pentru că are textură de omletă. Iar omleta dulce nu îmi place. De ce nu mă omor nici după crème brûlée? Pentru că seamănă prea mult cu o budincă, iar pe doamna budincă iarăşi nu o suport.

Ce îmi place însă foarte mult este zahărul caramelizat pe care îl spargi cu linguriţa de la franţuzitul preparat  combinat cu o parte din fermitatea cremei româneşti.

După această introducere de tip apocaliptic, propun să vǎ zic şi ce am făcut.

Am pus un litru de smântână naturală pentru frişcă cu 35% grăsime (nu frişcă lichidă făcută din ligheane şi bocanci, cu aia nici nu ştiu dacă iese preparatul) într-o oală pe foc mic până s-a înfierbântat bine. Am și amestecat din când în când ca să nu se lipească de fundul oalei.

creme brulee

Între timp, am amestecat 10 gălbenuşuri cu 150 de grame de zahăr, un vârf de linguriţă de sare şi mai multă esenţă de vanilie de calitate.

creme brulee

Când s-a înfierbântat bine smântâna pentru frişcă, am turnat-o peste gălbenuşuri, amestecând continuu cu un tel pentru a nu face ouăle omletă.

creme brulee

La final, am obţinut un fel de milkshake cu multe bule de aer la suprafaţă care s-au format în urma amestecării celor două chestii. Bulele astea fie le îndepărtezi cu o lingură, fie cu o torţă de bucătărie.

creme brulee

Oricum ar fi, îţi trebuie torţă dacă faci crème brûlée, deci dacă îţi place aşa mult acest preparat, cumpără o torţă, altfel, fară ea, mai bine nu te mai apuci sǎ ȋl faci.

creme brulee

Am pus mixtura într-un vas pe care l-am ales special pentru că încape numai bine în alt vas (preparatul se coace în baie de apă).

creme brulee

Cu bule.

creme brulee

Am trecut torţa rapid peste bule şi după arăta aşa:

creme brulee

Am pornit cuptorul (nu trebuie neapărat încins cuptorul în prealabil), am pus apă caldă între cele două vase şi am băgat  treaba asta la cuptor, la foc mic spre mediu pentru aproximativ o oră sau pȃnǎ a pǎrut ȋnchegatǎ, dar nu complet. Dacǎ folosești forme individuale, ajusteazǎ timpul de coacere. Dacă o vrei mai cremoasă, las-o mai puţin. Oricum ar fi, după maxim o oră o scoţi, o laşi să ajungă la temperatura camerei şi apoi o bagi la frigider măcar 4 ore (eu o prepar mereu cu o zi înainte).

A doua zi, scoţi vasul cu preparatul ăsta, corcitură franţuzo-românească, pui un strat de zahăr peste (nu fin, nu pudră), aduci torţa şi caramelizezi.

creme brulee

Eu caramelizez de două ori. Pun zahăr, caramelizez, pun zahăr, caramelizez. Aşa îmi place mie.

creme brulee

O serveşti cu ce vrei tu, însă merge foarte bine cu fructe proaspete.

creme brulee

Când o să spargi caramelul cu linguriţa, o să întelegi de ce e aşa bun şi de ce e nevoie de torţă.

Spor la treabă.

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

2 Comments
  1. Super tare rețeta. Nu am folosit vanilie, am infuzat nuca de cocos in smântână și am copt-o în forme mici de ceramică.Nu am mâncat ceva mai fin până acum, soția și fetița s-au bătut pe ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>