Coaste de Porc

Coaste de Porc
Nu o să mai dureze mult pȃnă ce coastele de porc vor lua locul burgerilor ca senzație culinară a momentului ȋn Romȃnistan, motiv pentru care m-am gȃndit să scriu rețeta acum, ca să fiu văzut drept unul dintre pionierii acestei mișcări revoluționare culinare. Să nu vă ziceți că nu v-am zis, da’ peste cȃteva luni cȃnd ȋn loc să vă ȋmpiedicați de țepușele ȋnfipte ȋn burgeri de tot felu’, aruncate cu delicatețe peste tot la food festivals, o să vă ȋmpiedicați de oasele mȃncate neglijent, o să ȋmi dați dreptate.

Sunt buni burgerii, sunt bune și coastele, da’ oricum eu tot cu micii noștri cu muștar tecuci votez, pentru că sunt un țăran adevărat, da’ asta e altă discuție.

După atȃta filozofie, propun să povestesc câte ceva și despre rețetă:

Actul 1 : Achiziția

M-am dus la măcelărie. La ce măcelărie? La una de la Obor. Pe o rază de 5 km ȋn jurul bȃrlogului unde stau eu, nu vinde nimeni coaste, deci, dacă vreau coaste, trebuie să mă deplasez.

Coaste adevărate de lȃngă fleică oricum nu ȋmi face nimeni nici la obor, ce am luat eu a fost niște scăricică.

Coaste de Porc
Scăricica asta nu e rea, doar că, de obicei, de unde e tăiată nu rămȃne chiar așa multă carne pe ea. Ea se taie de lȃngă cotlet, mușchiul file, etc., adică, de exemplu, dacă eu stau ȋn 4 labe, de la coastele de lȃngă coloană.

Actul 2 : Pregătirea

Coaste de Porc
Coastele de porc au pe partea inferioară a oaselor o membrană care protejează organele săracului porc de oase, iar membrana asta nu prea se dă pe brazdă la cuptor, așa că eu am scos-o cu un servețel după ce am făcut o mică incizie cu cuțitul ca să am de ce să apuc. Poți să o lași dacă vrei, dar coastele ȋți vor ieși mult mai fragede fără ea. Eu am mai ȋnlăturat de pe coaste și niște bucăți de grăsime unde era cazu’, dar poți să le lași acolo dacă nu te deranjează.

Pasul 3: Tu cu ce freci coastele?

Am testat multe amestecuri de condimente pe multe kg de coaste ȋnainte să mă apuc să scriu rețeta și, pȃnă la urmă, am ajuns la concluzia că fiecare e Zeus la el ȋn Olimp și fiecare ȋși freacă ale sale coaste cu ce nectar vrea el, da’ pentru mine o să fie mereu așa:
• 1 lingură mare de sare;
• 2 linguri de piper (poți pune mai puțin);
• 1 linguriță de coriandru boabe;
• 1 linguriță de chimion (nu chimen – ăla ȋn Romȃnistan e pus doar pe diverse pateuri, ci chimion) semințe;
• 1 linguriță de boia iute;
• 1 linguriță de fulgi de chilli;
• 1 linguriță de pudră de usturoi;
• 1 linguriță de cimbru.

Coaste de Porc

Pe toate astea le-am zdrobit ȋn mojar, pentru că ȋl am, dar pȃnă acum goleam rȃșnița de piper și le rȃșneam mai măricel pe toate. Deci dacă n-ai mojar, nu-i bai, dacă n-ai nici rȃșniță de piper…ȋnseamnă că n-ai mȃncat piper ca lumea niciodată .
Sunt unii care pun și zahăr ȋn amestec, am pus și eu cȃnd eram la ȋnceput, nu e rău, da’ oricum pensulăm oasele cu un sos dulce la final, iar eu consider că zahărul din sosul ăla e suficient. Am pus amestecul peste coaste (pe ambele părți) și le-am lăsat 30 de minute ȋn pace, cȃt timp s-a ȋncălzit cuptorul la 150 de grade.

Actul 3: Coacerea și sosu’
Folie de metal pe deasupra bine strȃnsă, 3 ore la 150. Căldură de sus și de jos. Nu e nevoie de nicio verificare, nicio adăugare de apă, de nicio intervenție divină. Coastele se fac singure.

În astea 3 ore, poți să te gȃndești cu ce le servești și poți face un sos să le ungi dacă vrei. Eu am făcut un sos din 300g de ketchup, 3 linguri de oțet, 30 de grame de zahăr brun, 1 lingură din amestecul rămas de la coaste, toate puse pe foc mic 10 minute.
Dacă ți-e lene să faci sosu’, poți folosi un sos barbeque cumpărat. Dacă urăști ketchup-ul, poți ȋnlocui treaba cu puțină miere și sos de soia sau cu alte chestii naturiste.

După 3 ore, dai folia la o parte, pui cuptorul pe modul grill și le pensulezi pe ambele părți ȋncepȃnd cu partea fără carne. Sos, 5 minute la cuptor, iar sos, iar 5 minute. Întorci coastele cu partea cărnoasă ȋn sus și repeți procedeul. Nu exagera cu sosu’, mai bine mai mult gust de carne decȃt gust de sos.

Coaste de Porc

Actul 4: Festinu’

Coaste de Porc

Le lași la răcit cȃt te lasă sufletul să rabzi și apoi le servești celor dragi sau le tragi după tine ȋn bȃrlog și le ataci cu maximă ferocitate.

Coaste de Porc

Cad de pe os, fragede cum nu se poate, o să ȋți placă sigur.

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>