Chintesenţa Neamului Românesc – Ceafă de Porc cu Cartofi Prăjiţi

ceafa de porc la cuptor

Nu sunt naţionalist de fel, da’ trebuie să recunosc că ceafa de porc şi micii sunt baza neamului românesc, iar dacă bagi şi un cartof prăjit lângă, ai rupt garantat toate topurile.

Iar prin sintagma “trebuie să recunosc” vreau să zic că îmi place, da’ gen îmi place destul de mult, mai ales dacă ceafa nu e făcută pe grătar (ştiu, vă rog să nu mă împuşcaţi).

Am testat reţeta asta de multe ori, pe mulţi oameni, am avut succes intergalactic cu ea şi consider că este reţeta supremă de ceafă de porc, deci să explic cum se obţine acest preparat “nuclear”.

ceafa de porc la cuptor

Ȋn primu’ rând, am cumpărat o bucată de ceafă de 2.5 kg şi, în general, recomand bucăţi de minim 2 kg. O să explic şi de ce:

  • Pentru că atunci când găteşti preparate aşa smechere ca cele de pe site-ul ăsta, mai bine le găteşti ca să le împarţi cu cei dragi pentru că ştii că îţi iese mereu ceva special (:D);
  • O să găteşti bucata asta pentru o perioadă lungă de timp şi zic măcar să merite efortu’.

Bucăţii de carne nu i-am făcut nimic altceva decât să o masez pasional cu 2 linguri de ulei ca să se lipească amestecul de condimente.

Amestecul ăsta e după gustu’ şi sufletu’ meu şi îl împărtăşesc cu oricine, da’ fiecare e stăpân la el în bătătură deci fiecare face cum crede:

  • 1 linguriţă din toate următoarele: mix de piper boabe, chimion, cimbru uscat, zahăr brun, boia dulce,fulgi de ceapă, fulgi de chilli, muştar boabe, coriandru boabe şi usturoi pudră.
  • 2 linguriţe de sare de mare cu granulaţie mai mare.

Pe toate astea le zdrobesc în mojar, da’ nu chiar până la gradul de pudră, ci să fie aşa puţin mai grosieră treaba, să îmi rămână piperu’ între dinţi când mănânc.

Dacă nu aveţi mai nimic din ce am zis mai sus, sare şi piper să fie. Orice doar nu cuburi, granule şi amestecuri de condimente scoase din plicuri.

Pun cu generozitate amestecul de condimente peste carne şi e cam gata treaba.

ceafa de porc la cuptor

Pentru coacere eu înfăşor carnea de 3-4 ori în foaie de copt (gen pachet de livrat) astfel încât să fie cât mai bine strânsă în jurul ei, să nu piardă umezeală în timpul coacerii şi o pun în cuptor la 130-135 de grade Celsius pentru 8 ore. 3 – 3.5 ore pentru fiecare Kg de carne.

O altă metodă de coacere bună ar fi un vas de yena şi o folie de aluminiu drept capac, bine, bine strânsă pe formă.

De obicei, pun carnea la 12  sau 2 noaptea şi opresc cuptorul la 8 sau 10 dimineaţa. Da, o să miroasă în toată casa şi o să te stresezi puţin gândindu-te ce faci tu atâtea ore cu o carne în cuptor, însă dacă ai cuptor electric nu ai de ce să îţi faci griji. Nu o să mori în somn şi nici nu o să faci atac de cord la vederea facturii de energie electrică.

După astea 8 ore, sting cuptorul şi las carnea în cuptor încă cel puţin o oră (cel mai adesea o las două) ca să se relaxeze fibra cărnii şi să se disperseze umezeala uniform în ea.

ceafa de porc la cuptor

Suficient timp cât să pregătesc cartofii. Îi cumpăr roşii pentru că sunt mai rezistenţi la preparare. Ȋi spăl cu un burete de sârmă bine, îi tai sferturi (cu tot cu coajă). Ȋi fierb 15-20 de minute în apă sărată.

ceafa de porc la cuptor

Îi scot din apă, îi las să se răcească 10 minute împrăştiaţi pe o tavă de copt ca să iasă aburul din ei cât timp le fac un amestec, denumit în continuare Sfânta Pătrime, compus din: usturoi, rozmarin, cimbru proaspăt şi cozi de pătrunjel tocate mărunt ca să pun pe deasupra.

ceafa de porc la cuptor

Pe toate astea de mai sus, mai puţin pătrunjelul, le pun în 2 linguri de ulei şi le prăjesc 2 minute sau până când usturoiul devine auriu. Le scot din ulei, le strecor bine, pun şi cozile de pătrunjel şi pun amestecul deoparte.

ceafa de porc la cuptor

ceafa de porc la cuptor

Cartofii îi prăjesc în două degete de ulei până devin aurii, crocanţi pe afară şi pufoşi înăuntru, apoi îi scot din tigaie, le pun sare şi Sfânta Pătrime pe deasupra.

ceafa de porc la cuptor

Carnea ar trebui să fie încă fierbinte dacă a stat în cuptor. Eu tai foaia de copt cu o foarfecă, mut carnea cu nişte mănuşi pentru că frige ca boala, o pun în mijlocul mesei ca să îşi ia fiecare cât vrea sufletul lui şi o rup cu mâna.

ceafa de porc la cuptor

Cum o rup cu mâna?

ceafa de porc la cuptor

Fix cum se vede în videoclipul ăsta foarte avansat pe care l-am făcut tot eu însumi.

Crustă de condimente incredibilă, interior ridicol de moist şi de fraged.

ceafa de porc la cuptor

Dacă ai vreodată de gând să faci reţeta asta, promit să fie cea mai bună friptură pe care ai mâncat-o în viaţa ta.

 

Bon appétit.

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

2 Comments
  1. Păi sarea cred că nu trebuie să o pun în mojar, ce rost mai avea granulația? În rest, a ieșit grozavă!

    1. cand masori sarea cu granulatie mai mare cu lingurita, cu siguranta e o diferenta in greutate fata de sarea cu granulatie fina. e bine ca e pusa sarea in mojar :). ma bucur ca a iesit ce trebuie 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>