Am centura neagră la prăjituri – Bundt Chocolate Cake

Mi-au trebuit mulţi ani din viaţă şi multe kilograme până am ajuns să pot spune că fac prăjituri bune. Acum, aflându-mă într-un soi de cerc select al “prăjituriştilor”, din care, momentan, fac parte doar eu, m-am gândit să împărtăşesc cu toată lumea o reţetă destul de bazată de prăjitură cu ciocolată.

Ca să leşine toate gospodinele de invidie când vor vedea prăjitura ta, ar fi grozav  dacă ai avea o formă d-asta de “colac de salvare”. Nu numai că face prăjitura să arate într-un mare fel (cum arătam eu în tinereţe), da’ influenţează şi textura finală a blatului. Dacă nu o ai, nu e mare scofală, o să îi spargi pe toţi oricum cu gustul, dar era vorba să leşine audienţa la “dezvelirea bustului prăjiturii”.

Ca orice reţetă care se respectă şi care nu îţi mănâncă zilele în bucătărie, prăjitura asta se face ţaca-paca, doar organizat trebuie să fii, deci uite cum stă treaba:

3 boluri frumos organizate.

bundt chocolate cake

În ordinea numerelor de pe tricou sau de la stânga la dreapta, avem:

1 bol cu 350 de grame de făină, 35 de grame de cacao, 1 praf de sare generos, 2 linguriţe cu vârf de bicarbonat de sodiu.

În dreapta-sus se poate vedea o strachină cu 200 de grame de ciocolată 52%, iar jos se poate vedea un bol cu 200 de grame de unt la temperatura bârlogului şi 200 de grame de zahăr.

În primul bol, se bagă telul, se învârte de două ori şi gata.

În al doilea bol, se toarnă peste ciocolată 120 de grame de smântână pentru frişcă fierbinte, se amestecă până la omogenizare cu telul scos din bolul 1, se mai adaugă peste toate astea 120 de grame de lapte bătut, se amestecă scurt şi se lasă şi bolul ăsta în pace.

În al 3-lea bol, se amestecă treaba bine cu un mixer, până se obţine cremozitatea maximă, se adaugă arome după bunul plac, după care se încorporează pe rând 4 ouă, mixând foarte bine după fiecare ou adăugat.

Totul ar trebui să arate cam aşa:

bundt chocolate cake

Acum, prin puterea magică a mixerului sau a mişcării de rotaţie a braţului uman din dotare, se combină mixturile din cele 3 boluri într-unul singur, preferabil în 3 etape.

Se unge bine forma cu unt, se varsă mixtura în formă, se bagă forma în cuptorul preîncălzit la 170 de grade şi se coace 40-45 de minute sau până trece celebrul test cu scobitoarea.

bundt chocolate cake

Acum fiecare face cum crede şi fericiţi sunt cei înzestraţi cu răbdare, însă e bine de ştiut că trebuie lăsată să se răcească complet.

Cât timp răbdarea îţi este pusă la încercare, poţi face o glazură sau un sos de turnat peste prăjitură, din 120 de grame de smântână pentru frişcă cu 30 de grame de unt înfierbântate împreună şi puse peste 120 de grame de ciocolată 52%.

bundt chocolate cake

La final, se răstoarnă forma, se scoate prăjitura, se pune pe masă, se toarnă sosul peste prăjitură, leşină invitaţii şi se consumă prăjitura de unul singur.

bundt chocolate cake

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>