Cârnaţu’ de Porc – de la Geneză până la Viaţa de Apoi

Carnati de porc

Felul în care plesneşte un cârnat proaspăt luat de pe grătar, care a fost tăvălit prin muştar şi apoi muşcat cu pofta şi lăcomia unui carnivor biped înfometat, reprezintă, probabil, momentul de glorie existenţială al cârnatului/ţilor.

Părerea mea e că prepararea + consumul de cârnaţi face bine atât minţii, cât şi trupului (sunt convins că de la consumul intensiv de cârnaţi au scos şi celebra: Mens sana in corpore sano. De ce zic că face bine chestia asta? Pentru că înglobează multe activităţi d-astea terapeutice, gen: îndesarea cărnii în maţ, ascultatul sfârâitului cârnatului pe grătar şi, binenţeles, îndoparea cu acesta la final.

Eu zic că merită să te chinui să învârţi cârnaţi la tine în colibă, pentru că gustu’ nu se compară cu niciun cârnat cumpărat de la nimeni, deci ia:

Am testat mai multe variante de cârnaţi pe rudele mele (din păcate nu toate au fost foarte fericite) până am ajuns la concluzia că pentru rezultate decente, e bine să foloseşti două bucăţi de carne: una grasă şi una mai puţin grasă.

Carnati de porc

Am încercat cu: ceafă, pulpă, spată şi fleică.

Am ajuns la concluzia că fleica e obligatorie, iar lângă fleică fiecare pune ce vrea. Pentru mine momentan o să rămână spată de porc (bucată de pe umărul porcului).

Am folosit 2 kg de fleică şi 2,5 kg de spată. Le-am tocat pe toate prin ciurul mare şi cam aia a fost.

Carnati de porc

Pentru condimente folosesc mereu sare în proporţia de 2,5% din greutatea cărnii (adică 112.5 grame în cazul de faţă), piper pun după gust, fulgi de ardei iute după gust, boia după culoare, pudră de ceapă după gust, cimbru uscat pun cu tona şi uneori mai pun coriandru, boabe de muştar şi chimion tot după gust. Oricum ar fi, le macin foarte, foarte mărunt. La început credeam că e marfă să fie zdrobite mai mare, da’ pot spune că atunci când am mâncat mi-am dat seama că m-am înşelat cumplit, deci pentru mine condimentele vor fi mereu pudră pentru cârnaţi.

 

Mai pun o căpăţână întreagă de usturoi curăţat şi adus în stadiul de pastă, iar pentru fiecare kg de carne pun 50 de ml de vin şi 50 de ml de apă carbogazoasă. Vin pun pentru gust şi pentru a ajuta bacteriile să înceapă fermentarea (fix ca la salamuri), iar apă pun pentru a face amestecul mai moale şi pentru că niciodată nu am supă de oase. Dacă ai aşa ceva, eşti şmecher, deci foloseşte supa.

Carnati de porc

Amestec carnea cu mănuşi de plastic, pentru că nu vreau păr de pe mâini în cârnaţi şi pentru că nu e tocmai plăcut când dau peste el în timp ce molfăi la cârnaţi, îmi sare muştaru’ şi la propriu şi la figurat. Fac treaba asta 5-6 minute.

Carnati de porc

Montez ataşamentul pentru cârnaţi şi bag o mână de carne prin maşină înainte să trag maţele pe tub. De ce fac asta? Pentru că maţul va aluneca mult mai bine dacă iese 1 centimetru de carne din tub şi în felul ăsta scapi şi de primul gol de aer care iese din maşină/aparat.  Maţele le înmoi mereu câteva ore bune în apă la temperatura camerei sau chiar apă călduţă.

Carnati de porc

Când termin de umplut toate maţele, formez cârnaţii şi mă uit la ei. Unii sunt mai mari, unii mai mici, viaţa e greu, viaţa e frumos da’ lucrurile imperfecte sunt perfecte în felul lor.

Carnati de porc

Îi pun pe un băţ şi cât îi las la zvântat afară preţ de o zi, (dacă nu aveţi afară, şi pe un balcon curat bine ventilat merge treaba) mă holbez la ei în timp ce fredonez celebrul colind: “O Cârnaţ frumoooos! O Cârnaţ frumoooos! Cu muştaru’ tot galben”.

Carnati de porc

Pentru că îmi permit să îi frig pe un grătar cu lemne afară, nu îi mai afum, da’ uneori când mi se mai pune pata (de muştar, desigur) îi afum la rece, sau la cald (dacă îi fac la cald îi şi devorez după), în funcţie de dispoziţia de moment şi de gradul de înfometare.

Carnati de porc

Dacă e încins grătarul bine, şi focul potrivit şi ai reuşit să îi frigi fără grabă, da’ cu ceva urme de arsură pe ei şi ai obţinut maţu’ ăla ferm care atunci când îl muşti se sparge băgându-te direct în VALHALA cârnaţilor, zic eu că a meritat efortu’ şi o să mai faci.

Carnati de porc

Bon appétit!

 

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

2 Comments
  1. Bună Mihai, dacă preparatele tale , care arată super, sunt la fel de gustoase pe cât de spumos e umorul cu care prezinți rețetele, rezultatul trebuie să fie “flamboaiant “. Voi incerca dintre rețelele tale, dar trebuie să le recitesc de câteva ori pentru că-mi curg lacrimile mai abitir ca la curățatul cepei.. de râs.

    1. Buna, Mihaela/Florina!

      Ma bucur ca gasesti amuzant modul in care incerc sa-mi prezint retetele, iar daca te vei decide sa le si incerci, ma voi bucura si mai tare. 🙂 Multumesc pentru feedback si astept cu nerabdare sa-mi spui daca le-ai incercat si, bineinteles, cum ti s-au parut. Doamne ajuta si toate cele. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>