Burgeri pentru toată lumea

Cel mai şmecher lucru este să împarţi cu cei dragi mâncarea pe care te-ai chinuit să o faci cu suflet şi dedicaţie şi să vezi că le place. Cine zice că mâncarea asta trebuie să fie complicată? Nimeni. Iar între deplasarea la restaurant sau grătarul de acasă, voi alege mereu a doua variantă.

Pentru nişte burgeri decenţi (ba aş putea spune chiar că distrug majoritatea burgerilor din comerţ), ai nevoie de ingrediente simple şi bune.

O să începi cu carnea. Mulţi purişti mǎ vor apostrofa, spunȃnd că Domne, trebuie să cumperi tu carnea şi să o macini. Aiureli. Ȋn cazul vitei din Romȃnia, diferenţa de gust e aproape 0, aşa că te duci frumușel la magazin şi iei un pachet de carne, preferabil amestec vită-porc, cu maxim 20% grăsime (scrie pe pachet).

Când ajungi acasă, desfaci pachetul, îl trânteşti într-un castron mare şi adaugi sare, piper, pudră de usturoi, puţină boia dulce, sos de soia (dacă ai), cimbru şi un gât sănătos de ketchup.

Bagi mâna şi amesteci.

Cântăreşti şi calculezi câţi burgeri îţi ies, în funcţie de numărul de persoane care vor băga la concasor.

Acasă nu gătești burgeri medium, pentru că nu ai vită de lux (iar aici oricum nu e cazul, că ai şi porc în amestec), deci burgerii nu trebuie să aibă mai mult de 130 de grame fiecare. Subţiri şi gătiţi well  done – aşa trebuie să fie toţi burgerii făcuţi în casă.

Mie mi-au ieşit 4 de 130 de grame şi unul de 131 de grame.  Îi formezi frumos, le faci o uşoară adâncitură în mijloc, ca să rămână plaţi în timpul gătirii. Eu îi aşez pe pătrăţele tăiate din foaie de copt ca să îi răstorn cu uşurinţă, tu faci cum crezi, dar oricum ar fi, bagi burgerii astfel formaţi ȋn frigider pentru 30 de minute.

Între timp, pregăteşti legumele pe care le agreezi (eu am pus şi castraveţi muraţi, dar nu se vede în poză) şi tai chiflele pe din două

În mod normal, aş face burgerii afară, la grătar, ȋnsǎ 90% dintre oamenii care vor citi reţeta nu au nici grătar, nici “afară”, așa cǎ i-am făcut în tigaie.

Am pus burgerii în paralel la fript, în puţin ulei, iar pâinea am pus-o la prăjit într-o tigaie uscată.

După 3 minute sau cam aşa ceva, am întors burgerii, i-am lăsat 1 minut să se gătească şi pe cealaltă parte şi am răzuit nişte brânză maturată de calitate peste ei, am pus capacul şi i-am mai lăsat 2 minute, timp suficient să se topească brânza şi să se pătrundă burger-ul.

Când am considerat că sunt gata, i-am scos pe un platou şi i-am lăsat să se odihnească, timp ȋn care am uns baza chiflei cu maioneză şi capacul chiflei cu ketchup.

Asamblarea a fost foarte grea: chiflă, salată, castraveţi muraţi, roşie, burger, ceapă, restul de chiflă. Ostenitor.

Buni, rapizi, pe gustul tuturor, ce să mai, un succes răsunător.

Nu îţi mai rămâne decât să te pupi şi să te declari în aplauzele audienţei “şeful burgerilor de bază”.

Spor la treabă.

 

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>