Baba Ganoush

baba ganoush

Eu sunt vecinul tău ăla enervant care o dată la 2-3 zile intră ȋn bloc cu o sacoșă mare, burdușită cu chestii lunguiețe, mov și roșii, eu sunt vecinul ăla care coace vinete și ardei grași toată vara, ȋnvȃrt vinetele pe aragaz și ȋn cuptor cu talent de DJ. Aș putea să mă autointitulez DJ Vȃnătă, dar nu o să o fac. Lăsȃnd vrăjeala la o parte, părerea mea e că dacă cineva te așteaptă cu o salată de vinete gata făcută, lȃngă care stau niște roșii cȃnd te ȋntorci de la scȃrbiciu, acel cineva ține la tine destul de mult sau chiar te iubește.

Pentru că fiecare consideră că salata de vinete făcută de mama lui e cea mai șmecheră (deși doar aia făcută de mama poate intra ȋn categoria asta), nu m-am avȃntat să scriu o rețetă de salată de vinete, ci o rețetă de salată de vinete provenită din Levant, și anume : Baba Ganoush.

baba ganoush

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să cumpăr vreo 3 vinete (am făcut cantitate pentru două persoane ce poate fi halită pe loc), chipurile de “sex masculin”.  Toți experții de pe net or să spună că vinetele astea de “sex masculin” au “buricul” ăsta din poză foarte mic, au mai puține semințe și sunt mai dulci decȃt vinetele de sex feminin (care au un “buric” mai lung și mai mare, nu m-a dus capul să cumpăr una să fac o poză pentru comparație). Abureli, nu există diferență de sex ȋntre fructele făcute de vȃnătă.

Vȃnăta se ȋnmulțește de una singură, pentru că florile ei au atȃt partea feminină, cȃt și cea masculină, deci faptul că vȃnăta “face sex de una singură”, nu are treabă cu rezultatul.

Fiecare face cum vrea, dar e bine de știut că mai mare la vinete nu ȋnseamnă neapărat mai bine, ci doar mai bătrȃn. Vinetele mai mici sunt mai tinere, cu mai puține semințe și cu gust de “prospătură”, deci d-astea am luat.

Am ȋncins cuptorul la 200 de grade, am băgat furculița ca un maniac de cȃteva ori ȋn fiecare vȃnătă, le-am pus pe o tavă tapetată cu foaie de copt și le-am băgat ȋn iadul vinetelor timp de o oră.

Cȃnd le-am scos din cuptor, pentru că am răbdare 0, am tăiat fundul vinetelor cu o foarfecă, le-am stors ȋntr-o sită și le-am lăsat la scurs timp de o oră.

baba ganoush

Deși stau prost cu răbdarea, ȋmi place prea mult salata de vinete ca să sar peste etapa cu scursul, deci dacă nu vrei vinete amare care au gust de țigări ude, aștepți și tu.

La capătul acestei ore, am băgat grămăjoara de vinete ȋntr-un blender alături de 2 linguri cu vârf de tahini, 2 linguri cu vȃrf de iaurt grecesc gras (dacă tot cumperi iaurt scump, măcar ia ce trebuie), puțină boia, sare, piper și 2 căței de usturoi.

baba ganoush

Am ȋnvȃrtit cu blender-ul de cȃteva ori pȃnă la o oarecare omogenizare, am mai adăugat apoi 3 linguri de ulei de floare, cȃteva frunze de pătrunjel și zeama de la o jumătate de lămȃie.

baba ganoush

2 ȋnvȃrteli mai tarziu, am vărsat amestecul din blender ȋntr-un bol și totul era gata.

baba ganoush

Pentru că era păcat după “atȃta muncă” să mănȃnc salată de vinete cu pȃine obișnuită, am avut grijă să am lȃngă o pită caldă, numai bună de ȋntins vinetele pe ea, dar, pe cine păcălesc eu, am băgat pita cu tot cu degete, fix ȋn mijlocul bolului.

 

Mihai Petrișor

FOOD BLOGGER

Inginer culinar specializat în arta criticii culinare destructive

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>